Compromís pel soterrament de línies elèctriques i telefòniques a Viladecans

Imprimeix

Segons el grup municipal republicà, el futur equip de govern després del 26M haurà de buscar un acord marc amb les empreses propietàries del cablejat aeri per a endreçar el paisatge urbà i eliminar barreres arquitectòniques

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha aconseguit el compromís del Ple municipal per a impulsar el soterrament de línies elèctriques i telefòniques que transcorren pel nucli urbà amb els conseqüents problemes d’accessibilitat i impacte en el paisatge urbà. Els republicans varen presentar la moció a la junta de portaveus de març i, després de consensuar-la amb l’equip de govern, va ser aprovada per unanimitat a l’última sessió plenària com a declaració institucional.

En concret, el text insta el consistori a redactar un inventari de línies elèctriques i de telefonia als carrers de la ciutat i a elaborar un Pla de soterrament del cablejat aeri que transcorre pel nucli urbà, tenint en compte els diferents actors implicats tant públics com privats. A més, el futur equip de govern després de les eleccions municipals haurà de treballar en un acord marc amb les empreses propietàries de la infraestructura: l’Ajuntament facilitarà les tasques de soterrament pel que fa a permisos, obertura de carrers així com part del finançament, sempre i quan les companyies es comprometin a aportar recursos humans, materials i econòmics amb el mateix objectiu.

cablejat aeri Alba rosa

La declaració també deixa per escrit el compromís dels diferents grups municipals a aprovar les dotacions econòmiques suficients per acomplir als objectius recollits en el Pla de soterrament de línies, en col·laboració amb altres administracions públiques i les pròpies empreses propietàries.

La regidora i número 2 d’ERC a les eleccions municipals, Myriam Moysset, considera que “el soterrament del cablejat aeri en tots els carrers de Viladecans suposaria una millora per a l’ordenació urbana, una major eficiència en l’ús de l’espai públic i l’eliminació de barreres arquitectòniques. L’opció de soterrar sempre resulta més favorable i la pròpia Generalitat recomana arribar a acords entre administracions i empreses propietàries de les instal·lacions per a trobar solucions. Només cal passejar pels carrers de l’Eixample o del barri de l’Alba-rosa per veure la feinada que tenim per davant.”

A Viladecans l’actual ordenança municipal sobre obres, instal·lacions i serveis municipals en el domini públic ja regula el règim d’autorització i els criteris per a la instal·lació del cablejat elèctric, amb prioritat a la instal·lació soterrada per a les noves dotacions. Malgrat això Moysset explica que ens trobem sense una solució viable que permeti una progressiva eliminació del cablejat aeri i dels pals elèctrics que en molts casos resulten perillosos i suposen una barrera per a la mobilitat, sobretot per aquelles persones que tenen mobilitat reduïda”. “Amb aquesta declaració institucional el Ple de Viladecans es compromet a prioritzar el soterrament de línies elèctriques i telefòniques i a aconseguir acords amb les companyies per a millorar els nostres carrers i fer-los més amables”, ha conclòs.

Redacció / Fotos: ERC-Viladecans