Viladecans engega un pla contra l’absentisme escolar

Imprimeix

A més, crea dues comissions a nivell municipal (una tècnica i una altra institucional) per coordinar i fer el seguiment de l’aplicació del pla i de les millores que s’hi puguin incorporar.

El programa té l’objectiu d’enfortir el sistema educatiu i afavorir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, ja que es considera l’absentisme un problema lligat estretament al fracàs escolar i que condiciona no només el procés d’aprenentatge, sinó també el de socialització. El pla estableix una gradació dels casos d’absentisme en cinc nivells per unificar i compartir els protocols d’intervenció per part dels professionals implicats, que així tenen definides clarament les seves funcions.

El protocol l’activen els tutors, que fan el seguiment de les faltes d’assistència, o bé els cossos policials, que es comuniquen amb els centres educatius quan trobin nens o nenes al carrer en horari escolar.

Iniciat el protocol, els diferents agents implicats determinaran segons les seves funcions quines són les intervencions a seguir en el cas de cada alumne.

Aquells casos en què es detecti alt risc social es comunicaran a la Direcció General d’Atenció a la Infància de la Generalitat o a la Fiscalia de menors.

El pla planteja buscar una participació activa de les famílies en la solució de la situació de l’absentisme i defineix un protocol de reincorporació dels alumnes absentistes greus per oferir suport als centres educatius en aquesta situació complexa. Redacció | Foto: Ajuntament de Viladecans