S’aprova la constitució del consorci de la futura companyia local Vilawatt

Imprimeix

Serà una de les eines de Viladecans per afrontar el procés de transició energètica al municipi creant noves fórmules que combinin esquemes tradicionals amb models innovadors de contractació d'energia

El Ple de l’Ajuntament de Viladecans de març, celebrat el dia 28, va acordar l’aprovació inicial dels estatuts del Consorci Vilawatt, la seva constitució i la seva memòria econòmica, un dels fets necessaris per al desenvolupament de la companyia energètica local. L’aprovació plenària ratifica la signatura  del conveni per a la creació del Consorci, que va tenir lloc el 7 de març entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

DSC 0373

El consorci de nova creació esdevé una de les eines de la ciutat per afrontar el procés de transició energètica al municipi creant noves fórmules que combinin esquemes tradicionals amb models innovadors de contractació d'energia. Amb la creació del Consorci Vilawatt culmina el procés administratiu i es podrà constituir aviat formalment el nou operador energètic, que tindrà la forma d'un consorci constituït per un conjunt (partenariat) d’entitats públiques, privades i els ciutadans que vulguin accedir-hi a través d'associacions.

Aquestes entitats formaran l'òrgan que impulsarà la transició energètica a la ciutat integrant i gestionant els quatre eixos del Vilawatt: el subministrament energètic, l'apoderament energètic ciutadà a través de l'assessorament i la formació, la rehabilitació d'edificis –a partir de tres primers exemples concrets, els edificis demorenovats– i la posada en marxa d’una nova moneda local vinculada a l’estalvi energètic.

Un projecte europeu innovador i exemplar

El Vilawatt va ser un dels tres projectes escollits per la Unió Europea, a través de la primera convocatòria de la iniciativa Urban Innovative Actions –l’octubre del 2016–, per impulsar projectes municipals innovadors sobre transició energètica. Les propostes escollides, entre 113 candidatures, van ser les de Viladecans, París i Göteborg. La inversió total és de 5,3 milions d’euros. La Unió Europea aporta un 80%, uns 4,2 milions d’euros.

20180425 5

La Unió Europea va valorar que el projecte fos “innovador i experimental” per introduir “solucions per millorar l’eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils”, així com també “la implicació activa de la ciutadania en la iniciativa”. L’objectiu del programa europeu és experimentar iniciatives, replicables en el futur en altres ciutats, a partir d’idees audaces, desenvolupades en comunitat i orientades als resultats, que no s'hagin provat fins al moment per fer front a desafiaments compartits i estudiar així com responen aquestes idees davant la complexitat de la vida real.

Una gestió integral

El Consorci Vilawatt coodinarà, entre d’altres funcions, l’actuació dels ens consorciats en l’exercici de les seves competències aplicades al projecte Vilawatt i, en especial, en el foment de les actuacions de rehabilitació energètica. El Consorci sol·licitarà, rebrà i gestionarà subvencions en matèria d’eficiència energètica i de foment de la producció d’energia renovable. Gestionarà la moneda energètica, per capitalitzar els estalvis energètics de les persones usuàries per a la reinversió en mesures de rehabilitació i/o altres que formin part de les activitats del Consorci i per a la dinamització del comerç local.

170920 vilawatt montserratina

El Consorci Vilawatt s’encarregarà del subministrament d’energia a través de la compra agregada d’energia en el mercat pels seus consorciats i associats (subministrament elèctric i de gas) generades majoritàriament per energia verda i/o renovable i/o altres fórmules que responguin igualment a les finalitats del Consorci.

Promourà la cultura de la gestió de l’energia amb dinàmiques d’aprenentatge relatives a la nova cultura energètica i el desenvolupament de projectes de renovació energètica dels edificis. Farà el seguiment dels indicadors de transició energètica tot mantenint un sistema d’informació i serà responsable de formar els professionals qualificats en l’àmbit de la rehabilitació energètica.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans