Augmenta la població estrangera al Baix Llobregat per segon any consecutiu

Imprimeix

Va pujar en 3.843 persones el darrer any fins a un total de 78.717, que representa el 9,6% del conjunt de residents del territori

La comarca del Baix Llobregat ha augmentat en el darrer any en 5.172 persones el total de la seva població, segons l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat. La població estrangera també ha crescut, en 3.843 persones, fins a un total de 78.717, i representa així el 9,6% del conjunt de residents del territori. Aquesta pujada de la població estrangera resident segueix amb la tendència d’increment iniciada l’any anterior i és coherent amb la pauta del conjunt de Catalunya.

El percentatge de població estrangera empadronada a la comarca (9,6%) és inferior a la proporció de població estrangera del conjunt de l’Àrea Metropolitana (15,3%), de l’ATM (13,6%) i de Catalunya (14,2%).

Captura de pantalla 2019 03 27 a las 12.50.26

Més dones i procedència

L’augment de població estrangera a la comarca per sexe ha estat de 1.506 homes i 2.337 dones, i per grups d’edat s’ha donat sobretot entre la població de 35 a 49 anys.

estrangers opt

Per continents, Amèrica i la resta de la Unió Europea han sigut els que han protagonitzat l’augment de població estrangera. Per països, són Hondures, Xina, Itàlia i Veneçuela les procedències que han crescut més en el darrer any. Així mateix, el col·lectiu asiàtic, tot i ser actualment el minoritari, segueix guanyant població empadronada i ja suposa el 12% de la població estrangera de la comarca.

Per municipis

En tot cas, cal tenir en compte que la població estrangera no és homogènia en termes de distribució territorial ni presenta les mateixes característiques a tots els municipis. Es veuen diferències en la concentració, i distribució municipal dels estrangers. Els tres municipis de la comarca que tenen una proporció de població estrangera més elevada són Castelldefels (19,8%), Martorell (15,7%) i Cornellà de Llobregat (13,9%). Ara bé, el perfil migratori d’aquests municipis és molt divers: mentre que a Castelldefels la majoria d’estrangers tenen nacionalitats de la resta d’Europa (italiana, romanesa i francesa, principalment), a Martorell per exemple, són predominants els estrangers procedents d’Àfrica i Àsia (Marroc, Ghana i Pakistan). La població marroquina és la primera nacionalitat estrangera en 21 dels 30 municipis de la comarca.

immigrants marroquins salt

En xifres absolutes, els municipis que més població estrangera han guanyat en el darrer any han estat Castelldefels (579), Cornellà de Llobregat (492), Sant Boi de Llobregat (431) i Esplugues de Llobregat (404).

Concentració població

Per altra banda, la concentració de població estrangera tampoc es distribueix uniformement dintre dels propis municipis. L’anàlisi de la concentració de població estrangera per seccions censals ofereix la possibilitat de mesurar si la distribució d’aquesta població es produeix de forma més o menys desigual entre les diferents zones territorials i seccions de cada municipi, podent calcular així indicadors de concentració i segregació residencials. Justament això és el que calcula l’índex de segregació, que mesura la distribució d’un grup concret en l’espai urbà i varia de 0 a 100, uns valors que correspondrien, respectivament, a una distribució exactament igualitària i a una distribució de màxima segregació.

Captura de pantalla 2019 03 27 a las 12.39.33

Així en tots els municipis es dona una major concentració de població estrangera en alguna de les seves zones. L’índex de segregació quantifica aquestes diferències: Martorell és el municipi de la comarca amb un índex de segregació més elevat (38,8%) i juntament amb Sant Esteve Sesrovires, Cornellà de Llobregat i Sant Andreu de la Barca forma part dels 4 municipis de la comarca que superen el 25% en el valor d’aquest índex.

Redacció / Fotos: Teleponent-Arxiu