El programa d’agricultura social urbana s’acomiada de Cornellà

La fundació Humana deixa de gestionar els Horts Comunitaris de Sant Ildefons, posats en marxa fa quatre anys

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient, deixa de gestionar els Horts Comunitaris de Sant Ildefons a Cornellà de Llobregat. Una iniciativa que es van posar en marxa el 2015 al municipi baixllobregatí amb una cessió d’un terreny de 2.105 m2. L’entitat sense ànim de lucre ha complert un cicle de quatre anys en aquest projecte impulsat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà i ha decidit iniciar nous projectes en l’àmbit de l’agricultura social urbana a Catalunya.

hort 01

“Diem adéu a un projecte molt il·lusionant amb el qual hem après molt totes les parts, tant els participants com nosaltres. Hi han passat dues promocions d’usuaris, més de 80 veïns i veïnes amb pocs recursos econòmics, i ara és el moment de tancar aquest cicle i obrir noves etapes en altres municipis”, explica Damiana Conde, coordinadora del programa d’agricultura social urbana “3C Conreem el Clima i la Comunitat” d’Humana.  

“Estem molt agraïts a l’Ajuntament per confiar en la nostra entitat. Sense dubte, l’experiència de Cornellà ha contribuït al creixement del nostre programa d’agricultura social urbana”, reconeix Conde, qui afegeix “l’hort de Cornellà ha tingut dues promocions d’usuaris, cadascuna de dos anys de durada, amb pocs o nuls coneixements inicials d’horticultura i que, gràcies a la formació impartida, en poques setmanes eren capaços de treballar les parcel·les autònomament.”

Han passat quatre anys des que el vam posar en marxa i considerem que l’hort ja està prou madur perquè els usuaris continuïn la tasca iniciada per nosaltres, juntament amb l’Ajuntament. Tanquem una etapa estupenda durant la qual hem tingut la col·laboració total dels serveis tècnics municipals. Ha estat una col·laboració de benefici mutu perquè hi hem après moltíssim i hem mostrat les virtuts del programa d’agricultura social”, indica Conde.

hort 03

Els Horts Comunitaris de Sant Ildefons, un projecte amb vocació d’inclusió social oferia parcel·les a persones procedents de l’àrea municipal de Serveis Socials. Gràcies a la supervisió i formació d’un tècnic agrícola, s’hi aplicaven criteris d’agricultura ecològica i s’hi conreaven productes per autoconsum. Però no només s’hi aprofitaven els recursos de la terra per a generar-hi verdures i hortalisses de temporada sinó que l’experiència servia, al mateix temps, per reforçar-hi els lligams socials i de comunitat dels participants.

De l’èxit de l’hort de Cornellà en parlen, entre altres factors, aquestes xifres: en quatre anys, els 81 usuaris han produït més de 13 tones de verdures i hortalisses ecològiques per autoconsum; la producció per usuari supera els 160 kg.

Valor social i entorn

El valor social i la relació amb l’entorn és un dels trets diferencials d’aquest espai: els usuaris rebien visites d’escoles bressol, s’hi organitzaven jornades de portes obertes, utilitzava els espais de la biblioteca veïna per a impartir-hi tallers teòrics... Aquesta vessant social es posa de manifest amb les entitats que també hi tenen una parcel·la. I és que no només hi ha usuaris individuals, també col·lectius com ara l’Associació de Consumidors i Productors La Pastinaca, l’Escola Torre de la Miranda o la Fundació Orienta-Hospital de Dia Miralta.  

20160307 112945

D’altra banda, també es van organitzar activitats didàctiques d’alt valor educatiu, com ara una activitat per a professors locals de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) el febrer del 2018, i una visita al maig de l’any passat de la Xarxa de Ciutats i Pobles a favor de la Sostenibilitat.

Redacció / Fotos: Humana

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix