Es presenta la 20a Carxofada de Sant Boi de Llobregat

Imprimeix

La tradicional festa gastronòmica vol promoure aquesta hortalissa com a producte per excel·lència del municipi i com a principals novetats hi ha el paté i la cervesa artesana de carxofa

Tot a punt per a la 20a Carxofada de Sant Boi. L'esdeveniment tindrà lloc el diumenge 31 de març. És una de les festes més populars de la ciutat i el punt culminant del Mes de la Carxofa. Com a principals novetats, per primera vegada es podran degustar el paté fet amb carxofes de Sant Boi i la Carxofa Beer, una cervesa elaborada també amb aquesta hortalissa 100% santboiana. L’Associació Sant Boi Degusta i l’Ajuntament organitzen la Carxofada i el Mes de la Carxofa amb la col·laboració de la Cooperativa Agrària Santboiana, Sant Boi Comerç i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

40383055423 11149e1770 z

carxofada pre 2

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, explica que "la Carxofada no solament és un referent del producte agrícola estrella de Sant Boi, sinó que va més enllà i ja ha esdevingut un punt de referència de país". En aquest sentit, destaca que La Carxofada és un important focus d'atracció turística i recorda que "una tercera part de les persones que visiten l'esdeveniment són de fora de Sant Boi". "La promoció de la nostra carxofa", afegeix Lluïsa Moret, "forma part de l'aposta de la nostra ciutat per la promoció dels hàbits saludables i la sostenibilitat."

 carxofada pre 3

Novetats

La Carxofada tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament i la rambla de Rafael Casanova al llarg d’una jornada plena d’activitats. Per primer cop es podran degustar el paté fet amb carxofes de Sant Boi (un producte creat per la Cooperativa Agrària Santboiana i l’associació Espigoladors, elaborat amb un 95% de carxofa, oli, pebre i all, sense additius ni conservants) i la cervesa Carxofa Beer (elaborada pel restaurant El Pou de la Beleta i la pastisseria Romaní, sota la marca de l’Associació Sant Boi Degusta, amb un tast suau i un gust de carxofa a la brasa).

carxofada 4 pre

carxofada 5 pre

Degustació de plats

Durant la jornada, els restaurants de Sant Boi Degusta oferiran un menú de degustació gastronòmica format per 5 plats amb la carxofa com a ingredient principal i cuinats a la vista de tothom. Les carxofes que s’utilitzaran en l’elaboració dels àpats han estat conreades pels pagesos de la Cooperativa Agrària Santboiana. El menú serà:

Fadrí salat de carxofa casolà.

Panet farcit de fricandó de vedella amb carxofa.

Mandonguilles de sardina i carxofa amb espècies.

Carxofa i calçot a la brasa amb salsa romesco.

Arròs melós amb sipieta i carxofes.

Postres fetes amb carxofa caramelitzada.

Activitats

A la plaça de l’Ajuntament i la rambla de Rafael Casanova tindran lloc diverses activitats entre les 10 i les 17 hores. Hi haurà, per exemple, un showcooking a càrrec de la cuinera marroquina Noura El-Kerrach i cuiners de l’associació Degusta, maridat amb la cervesa santboiana Carxofa Beer, entre altres activitats. Al llarg de la jornada hi haurà venda de paté i Carxofa Beer. A l’estand de la Cooperativa Agrària Santboiana es podran comprar productes agroalimentaris i carxofes.

A més, 18 restaurants i bars ofereixen menús i tapes elaborats amb carxofa. Els menús es podran degutar als restaurants Bavi Bistro, Cal Vitus, De Tapes, El orígen del pecado, El Pou de la Beleta, Diversus de Dalt, Escándalo, Il pecatto di Cupido i Marimorena. Les tapes es podran trobar als bars i restaurants El Fogón, Gater, Rico Rico, Droop Àccura, Tot begut tot per beure, El Castell, Moments, Obrador i Pastisseria Romani i La Copeta.

foto 6 carxofada pre

Entre les activitats previstes, el dia 29 la Cooperativa Agrària Santboiana commemorarà els 110 anys amb un acte lúdic a la plaça de l’Ajuntament. A més, hi haurà concerts i espectacles familiars. Com a novetat, enguany els hotels de Sant Boi faran, el 30 de març, una oferta especial per als visitants que vulguin venir el dia d’abans de la Carxofada. Es podrà gaudir de la promoció “Oferta Carxofada” als webs dels diferents hotels.

Els comerços associats a Sant Boi Comerç decoren els aparadors, del 15 al 27 de març, amb motius ‘carxofers’ i la festa i han organitzat un concurs a Instagram consistent a publicar fotografies dels aparadors que es creguin més atractius amb l’etiqueta #comerçcarxofer.

Les xifres

Unes 5.000 persones van participar en l’edició 2018 de la Carxofada de Sant Boi (el 36% de fora de la ciutat). Es van servir 1.600 menús degustació i es van vendre 1.400 kg de carxofes.

La carxofa és el producte agrícola més característic de Sant Boi i del Parc Agrari del Baix Llobregat i un signe d’identitat del municipi. El clima mediterrani és ideal per a aquest producte perquè els terrenys de la zona són molt fèrtils i hi ha poques gelades.

carxofada santboi pre titol

Els productors associats a la Cooperativa Agrària Santboiana destinen 60 ha al cultiu de la carxofa. L’any 2018 van vendre 700.000 kg de carxofes, principalment a Mercabarna.

Redacció / Fotos: LPdB-Aj. Sant Boi de Llobregat