Brians 1 posa en marxa un grup de dones autogestionat

La iniciativa és pionera als serveis penitenciaris i el centre també disposarà de la primera unitat per a internes amb discapacitat intel·lectual

El Departament de Justícia ha posat en marxa una nova unitat autogestionada per les mateixes internes al Centre Penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. Són un grup de 26 dones que es distribueixen les tasques de neteja de les zones comunes i s’organitzen els horaris per trucar a la família, servir el menjar o dutxar-se. És el primer grup d’autogestió format per internes. 

brians 2 1

Radiografia del mòdul

Les dones que en formen part són seleccionades per l’equip de tractament. Tenen una bona conducta i assumeixen llocs de treball amb responsabilitats. Conviuen en un mòdul amb catorze cel·les dobles i dues d’individuals. Les zones comunes són la cuina, el menjador, el pati interior, les dutxes i la sala d’estar amb televisió i sofàs. Les internes també prenen decisions sobre la distribució i ús dels espais compartits.

Captura de pantalla 2019 03 06 a las 8.06.35

La unitat funciona des de fa mig any. L’autogestió ha generat una major implicació de les internes en la vida del centre, ha potenciat la seva responsabilitat i autonomia i n’ha millorat el clima social. Des de la seva creació, només hi ha hagut un incident lleu al mòdul.

Programa d’intervenció

 La unitat d’autogestió és només una branca del Programa d’intervenció en dones que s’està implantant a Brians 1 des del 2018. L’objectiu és classificar les internes en unitats adaptades als seus perfils.

A banda de la unitat d’autogestió, el Programa inclou:   

  • Unitat semioberta. Les internes en règim de semillibertat pernocten des del gener del 2018 a la unitat semioberta, al marge del mòdul general de dones.
  • Unitat d’alta intervenció. Entrarà en funcionament les pròximes setmanes. Acollirà dones que compleixin sancions d’aïllament i dones que presentin dificultats per conviure amb les altres internes. El Centre està habilitant un espai per a aquesta unitat. Les obres han tingut un cost de 107.000 euros.
  • Unitat de discapacitats intel·lectuals. Serà la primera unitat de dones amb discapacitat intel·lectual dels serveis penitenciaris. Es posarà en funcionament els pròxims mesos. L’objectiu serà proporcionar un entorn protegit a aquestes internes, amb dificultats d’adaptació i mancances per resoldre conflictes pels seus problemes de comunicació i conducta.
  • Comissions de decisió. El mòdul general, amb 120 dones, posarà en marxa de forma imminent el Model de participació i  convivència, a partir del qual les dones s’organitzaran en comissions per decidir les activitats del lleure o l’acolliment de noves internes. 

Les dones

El Centre Penitenciari Brians 1 compta amb unes 150 internes, la majoria de les quals compleixen condemna. Un 56% són de nacionalitat espanyola; la resta pertanyen a una trentena de nacionalitats diferents. La majoria han comès robatoris, furts i tràfic de drogues.

Redacció / Fotos: Dep. de Justícia

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix