Comença la restauració de la façana del Palau dels Requesens

Imprimeix

Amb aquesta actuació es persegueixen dos objectius: d’una banda, dignificar aquest espai d’alt valor històric i patrimonial i de l’altra, evitar que l’edifici continuï degradant-se

Fa unes setmanes van començar les obres de restauració de la façana d’aquest edifici molinenc que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Les actuacions consisteixen en un reforç estructural a les zones malmeses per la continuada entrada d’aigua; en la millora de la coberta i retirada d’elements superposats al terrat; en el repicat i, posteriorment, arrebossat de la façana; i, finalment, en la substitució de les fusteries. Les obres, que s’allargaran durant uns quatre mesos i tenen un pressupost de 132.736,25 euros. 

4C9A2647 3

Malgrat que el projecte actual de restauració de la façana no preveu cap actuació a la part interior del Palau, l’Ajuntament ha presentat recentment tota la documentació per accedir als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) que li permetrien una reforma integral de l’edifici. Concretament, l’Ajuntament ha presentat un projecte de rehabilitació amb un cost global de 2,3 milions d’euros i ha demanat el màxim import subvencionable, que arriba als 966.584,32 euros. Els diners restants per finançar el projecte hauran de ser aportats per l’Ajuntament o aconseguits mitjançant unes altres línies de subvenció.

Si s’obtenen els recursos sol·licitats, l’edifici esdevindrà, l’any 2021, un centre d’interpretació del Renaixement i una oficina d’informació turística, i comptarà amb uns altres serveis i espais destinats a la difusió i promoció del patrimoni històric.    

Història  

El Palau dels Requesens és un dels elements patrimonials més valuosos de la vila i fa 600 anys va ser l’epicentre de l’activitat cultural, social, econòmica i política de Molins de Rei. No està documentada la data de l’inici de la construcció del Palau, però sí que es coneix que va ser Galceran de Requesens qui la va impulsar a mitjan segle xv.

051561

En el seu origen, l’edifici disposava de diferents plantes i una torre adossada, i estava envoltat de jardins i horts, els quals arribaven fins a la plaça de la Creu. Però amb el pas del temps, el Palau dels Requesens ha patit importants transformacions, especialment després dels diferents conflictes bèl·lics. Durant el segle xviii, per exemple, la finca es va parcel·lar i l’edifici es va transformar en habitatges. Més tard, el 1830, es van realitzar diverses obres per tal d’adequar-lo per a usos industrials, que li van conferir l’aspecte actual.

Redacció / Fotos: Aj. Molins de Rei-Arxiu