El mercat de treball eixampla l’escletxa de gènere a la comarca

Imprimeix

La situació de les dones en el mercat de treball al Baix Llobregat empitjora respecte a anteriors anys

L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat han publicat l’informe “Les dones en el mercat de treball. S’està eixamplant l’escletxa?”, un informe elaborat amb la voluntat de conèixer la situació de les dones en el mercat de treball al Baix Llobregat, partint de l’anàlisi de 5 grans àmbits temàtics:
  1. L’accés al mercat de treball. La formació.
  2. Els principals indicadors de la població en edat de treballar.
  3. Els usos del temps i cura.
  4. Els salaris, prestacions i la pobresa.
  5. El mercat de treball segons demanda.

los 5 desafios que enfrentan las mujeres en el mercado laboral

Les principals conclusions de l’informe no són noves. En molts casos són dades que ja es mostraven negatives en anteriors edicions de l’informe, i que enguany empitjoren, eixamplant l’escletxa de gènere, fet que demostra que els avenços en igualtat no estan consolidats, i en alguns casos poden retrocedir fàcilment de manera significativa.

Així, destaquem algunes de les conclusions de l’informe:

1.- Les dones en els cicles formatius tecnològics continuen sent testimonials i, la seva presència, disminueix. El curs 2017-2018 registra el menor pes de dones matriculades en cicles formatius al Baix Llobregat, i en àmbits com informàtica i comunicacions, el descens és constant (de suposar el 16,2% en el 2003 a 5,5% en el 2017). Per àmbits, els cicles formatius amb més presència de les dones són imatge personal (91,5%), serveis socioculturals i a la comunitat (86,1%) i sanitat (77,6%).

Captura de pantalla 2019 02 19 a las 10.02.29

2.- La jornada a temps parcial té nom de dona. El 7,1% dels homes estan ocupats a temps parcial, entre les dones, l’ocupació a temps parcial és del 22% (un diferencial de 14,8 punts percentuals entre homes i dones).

3.- Només el 32% dels empresaris i cooperativistes de Catalunya són dones.

Captura de pantalla 2019 02 19 a las 10.02.19

4.- Pel que fa a les dades sobre conciliació, s’ha detectat un descens en les sol·licituds de prestacions per paternitat, el que trenca amb el creixement observat l’any passat. A més a més, el 91,1% de les altes concedides per excedència de cura a un familiar són per a dones. Els homes estan començant a fer-se càrrec dels treballs de cura d’infants, però encara estan molt lluny pel que fa a les persones grans o dependents.

5.- La desigualtat salarial és transversal, afecta a tots els sectors, edats i ocupacions, i l’any 2016 a Catalunya se situa en un 23,4%.

Captura de pantalla 2019 02 19 a las 10.02.39

6.- La quantia mitjana de les pensions contributives dels homes al Baix Llobregat és de 1.331 €, la de les dones no supera els 748 €, és a dir, una bretxa de pensions del 44% en favor dels homes. Pel que fa a les pensions de viduïtat, la seva quantia mitjana en dones és de 718 €.

7.- Si parlem de l’atur, en tots els municipis de la comarca hi ha més dones registrades en l’atur, que homes.

Redacció / Fotos: Arxiu-OCBLL