L’Ajuntament del Prat afirma que aplica criteris d’accessibilitat als parcs

Imprimeix

El consistori considera que “no hi ha una normativa clara per certificar què es pot considerar un joc adaptable o inclusiu”

El passat 6 de febrer publicaven la notícia sobre la manca d’instal·lacions i jocs accessibles en les àrees de joc infantil dels parcs del Prat de Llobregat, on el Síndic de Greuges manifestava que el consistori constatava aquesta mancança, i sobre l’incompliment de la moció aprovada pel Ple en relació amb aquest assumpte.

Ara és l’Ajuntament del Prat el que ha volgut donar a conèixer la seva opinió sobre aquest polèmic tema que ha aixecat un gran interès entre els ciutadans i ciutadanes del municipi baixllobregatí. Segons el consistori pratenc “des del primer Pla d’accessibilitat del Prat de Llobregat de 1996, s’han tingut en compte criteris d’accessibilitat en les diferents obres públiques i projectes duts a terme per part de l’Ajuntament. A més, en aquest mandat municipal, s’han començat a aplicar de forma sistematitzada, no només criteris d’accessibilitat, sinó també d’altres per garantir que les zones de joc siguin inclusives i adaptades (als diferents tipus de diversitat funcional). Així ho demanava la moció aprovada pel ple municipal el 7 d’octubre de 2015 sobre aquest tema.”

258671 parc infantil

La normativa

D’altra banda, l’Ajuntament explica que “no hi ha una normativa clara per certificar què es pot considerar un joc adaptable o inclusiu. Des d’un punt de vista conceptual, els jocs són inclusius quan permeten a tots els infants (amb o sense diversitat funcional) jugar en el mateix espai. El fet de ser adaptat implica que en pugui fer ús un infant amb diversitat funcional, però no necessàriament que estigui en un espai de joc inclusiu. Per això, l’objectiu de l’Ajuntament del Prat és treballar perquè es compleixin els dos criteris, tenint en compte la visió de les diferents entitats implicades”. I afegeix que durant aquest mandat, l’Ajuntament “ha impulsat la creació de la Taula de seguiment de l’accessibilitat, de la qual formen part les diferents entitats implicades (ONCE, Roda Blava, Acompañamiento a la diversidad, Fundació Rubricatus...). La Taula disposa de la informació sobre aquest tema i valora i acorda diferents solucions a adoptar. En aquest sentit, cal destacar que, en aquest espai, s’han acordat els Criteris per crear Espais Infantils Accessibles, amb espais de jocs adaptats a les diferents necessitats de la diversitat funcional.”

Segons el consistori pratenc, per aprofundir en el desenvolupament d’aquesta tasca, l’ajuntament va iniciar el març de 2018 una tasca d’actualització del Pla d’Accessibilitat Municipal, contractant un tècnic específicament dedicat a aquesta funció. Entre les actuacions més destacades que s’han iniciat/executat darrerament, figuren les següents:

-       Treballs de millora de 7 zones de jocs infantils la tardor de 2018, amb les instal·lacions de jocs inclusius (Parcs del Fondo d’en Peixo, plaça de l’Església, Plaça de Sant Jordi, plaça de Louis Braille, Jardins de la Pau, Jardins de la Noguera i plaça de Ramon Roigé i Badia).

-       Reurbanització dels Jardins de Joan Salvat Papasseit amb l’ampliació i reordenació dels jocs infantils amb criteris d’accessibilitat (en procés d’execució).

-       Proposta d’execució de 3 zones de jocs infantils per a fer-les accessibles a infants amb diferents diversitats funcionals (auditives, visuals i intel·lectuals). Està previst realitzar aquestes zones durant l’any 2019 a l’Avinguda del Doctor Gallard i Monés, Solar de les Monges i plaça de Blanes.

-       Projecte d’urbanització de l’espai de jocs infantils al Parc del Riu amb l’objectiu de crear una zona de jocs segurs, accessibles i inclusius.  Tindran una superfície de 1.218 metres quadrats al Parc Fluvial del Parc de Llobregat i s’executarà durant el 2019.

-       Projecte d’urbanització dels Jardins de Món Racó, amb l’ampliació i reordenació dels jocs infantils amb criteris d’accessibilitat, que està previst executar el 2019.

 

 Redacció / Fotos: Arxiu