Les glaçades deixen pèrdues de 10 milions d’euros als pagesos

Imprimeix

Les glaçades de fa uns dies han deixat pèrdues de 10 milions d’euros als pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat, segons ha explicat aquest divendres als periodistes el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera.

Per tal de minimitzar el grau d’incidència de les glaçades sobre els cultius del Baix Llobregat, han estat acordades un conjunt de mesures, com la reducció del 50% de l’IRPF a pagesos i cooperatives.

És una de les mesures anunciades després de la reunió d’aquest divendres entre els principals actors i representants del sector agrari de la comarca, sindicats agrícoles i associacions de productors, amb els alcaldes dels municipis afectats, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Acció Rural de la Generalitat i del mateix Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Altres de les mesures és que es bonifiqui als pagesos les quotes dels autònoms i que els ajuntaments els perdonin el pagament de l’IBI.

Balsera ha assegurat que exigiran al govern central que es compleixin aquestes accions fiscals acordades per minimitzar l’impacte de les glaçades sobre els conreus.

Unes 420 hectàrees de conreus de carxofes i unes 480 de faves han resultat afectades. Però només dues de les 840 explotacions –totes familiars- tenen assegurança.

Els pagesos ‘vivim al dia i estem tots afectats’, ha explicat el representant d’Unió de Pagesos, Albert Bou. ‘Com que tota la família viu de l’horta, ens estem veient com un matrimoni en què tots dos membres haguessin quedat a l’atur’.

“És un primer pas. Es tracta de mesures prèvies, i esperem que se’n beneficiïn tots els pagesos, no només els dels sindicats”, ha valorat el representant sindical.

Viladecans, Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat i Gavà han estat les localitats més afectades per les baixes temperatures, de fins a cinc graus negatius.

Les pèrdues provocades per la baixada de la temperatura han afectat pràcticament al total de les collites de la zona, segons han explicat els pagesos, que no vivien una situació semblant des de l’any 2001.

La collita de la carxofa ha estat la més afectada per les gelades, però també han resultat damnificades les de les faves, les bledes, les enciams, les pastanagues, el julivert o les coliflors.

Redacció | Foto: Parc Agrari Baix Llobregat