Aigües de Barcelona i l'Ajuntament de Gavà sumen esforços

Imprimeix

Es converteix en la primera ciutat espanyola a subscriure els principis Water Wise de l'Associació Internacional de l'Aigua (IWA)

L'Ajuntament de Gavà i Aigües de Barcelona, juntament amb el Centre Tecnològic de l'Aigua, Cetaqua, van signar ahir un nou conveni de col·laboració per consolidar projectes d'economia circular en aquest municipi del Baix Llobregat. La signatura ha comptat amb la presència també de la representant de la International Water Association (IWA), Gari Villa-Landa, com a testimoni de la subscripció, per part de Gavà, dels principis Water Wise.

Gavà es converteix així en la primera ciutat de l'Estat espanyol, i la trenta d'arreu del món, a fer el primer pas per esdevenir una ciutat Water Wise. "Ens referim a ciutats que fan servir l'aigua de manera intel·ligent, sostenible, amb una visió conjunta i un enfocament col·laboratiu on s'integren i es comprometen tots els agents", va explicar Villa-Landa. Per l'alcaldessa, la subscripció d'aquests principis "ens permetrà projectar-nos internacionalment com una ciutat que fa una gestió de l'aigua amb uns estàndards excel·lents des de la perspectiva de la sostenibilitat.

Conveni Gava AB 1

Els principis Water Wise estan estructurats en quatre nivells creixents d'acció, que es construeixen sota el principi bàsic de garantir l'accés als serveis de subministrament i sanejament al conjunt de la ciutadania. Són: assegurar uns serveis de l'aigua regeneratius, un disseny urbà sensible a l'aigua, la participació de les ciutats en la gestió de les conques i la consolidació de la comunitat Water Wise, que requereix la conscienciació i implicació de tots els actors.

Captura de pantalla 2019 02 09 a las 8.08.39

D’altra banda, el conveni suposa l'ampliació i continuïtat de l'estudi iniciat al juny del 2017 per al desenvolupament i aplicació d'un model d'economia circular a Gavà, mitjançant la implantació de mesures com les següents:

  • Potenciar l'ús de les aigües regenerades al municipi per a usos no potables. Amb aquest objectiu, es generarà un argumentari dels beneficis ambientals, econòmics i socials de la reutilització de l'aigua.
  • Aplicar esquemes de mesura d'indicadors de sostenibilitat a la ciutat de Gavà.
  • Obtenció de l'acreditació de Gavà com a "City Blueprint" i "Water Wise City", dos esquemes d'acreditació de la sostenibilitat del municipi, especialment pel que fa a la gestió de l'aigua.
  • Proposar un model de gestió energètica col·laborativa entre el teixit empresarial de Gavà. Es realitzaran accions de difusió de bones pràctiques i oportunitats quant a gestió energètica.
  • Buscar solucions de tancament dels cicles de vida dels residus específics detectats a la primera fase amb potencial d'esdevenir nova matèria primera o subproducte.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà