Reclamen al Síndic més participació ciutadana en els projectes urbanístics

Imprimeix

Diverses entitats de Sant Boi denuncien la no convocatòria del Consell de Medi Ambient, Sostenibilitat i Territori així com del Consell de Ciutat

El passat 27 de novembre diverses entitats santboianes van presentar una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya i a la Síndica Municipal de Greuges de Sant Boi perquè l'Ajuntament de Sant Boi, segons aquestes, no ha convocat des del 26 juny passat el Consell de Medi Ambient, Sostenibilitat i Territori. Els regidors Josep Puigdengolas (Medi Ambient) i José Àngel Carcelén (Territori) es neguen a convocar-lo, malgrat les reiterades peticions de les entitats, segons manifesten aquestes entitats.  

Segons el Reglament Municipal de Sant Boi el Consell s'ha de convocar cada dos mesos i fa set mesos que no es convoca. En tres anys només s'ha convocat cinc vegades. Mentrestant, les entitats afirmen que l'Ajuntament de Sant Boi està promovent diversos projectes urbanístics sense respectar el dret a la participació ciutadana.

Sant Boi de Llobregat bona

Moratòria urbanística

En el Ple Municipal del 20 desembre el PSC i ICV van votar en contra de fer una moció en la qual es demanava fer un estudi de moratòria urbanística dels projectes promoguts per l'Ajuntament. Aquesta moció va ser presentada per les entitats: Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi, Unió de Pagesos, Òmnium Cultural-Sant Boi, Plataforma Serres Garraf Ordal, DEPANA, Sant Boi Camina, Grup Benviure i Bicibaix.

Les entitats han denunciat a les dues Sindicatures que l'Ajuntament de Sant Boi està promovent els projectes urbanístics PDU Llevant, Cosint Barris i Can Gavarrot, sense un procés de participació ciutadana “real i efectiva”. Les entitats de Sant Boi demanen a la Síndica Municipal de Greuges i al Síndic de Greuges de Catalunya que instin a l'Ajuntament de Sant Boi a convocar el Consell de Medi Ambient, Sostenibilitat i Territori.

cosint

Les entitats santboianes consideren que la responsabilitat de l'Ajuntament de Sant Boi, a través del seu equip de govern, “és el compliment de la llei i dels reglaments que aprova. No és responsabilitat de les entitats  que aquest Consell s'hagi anat convocant de manera molt irregular al llarg dels últims anys; aquesta és una responsabilitat política, i que afecta el concepte de democràcia i de gestió pública dels nostres representants públics.”

Segons les entitats, malauradament, aquest no és un cas aïllat, el Consell de Ciutat, que comptava amb la participació de gran part de les entitats de la ciutat, no es convoca des del mes de febrer de 2015. “Ens trobem en un moment important a nivell de planificació del que serà el Sant Boi del futur en el sentit de desenvolupament urbanístic, i considerem que és un excel·lent moment de potenciar tots els canals de participació pública per enriquir un debat que ha de beneficiar a tothom.”, expliquen.

Redacció / Fotos: Arxiu