ERC-Viladecans proposa l’adhesió del municipi a l’AMAP

El preu per metre cúbic amb Aigües de Barcelona és de 1.824 euros mentre que al Prat de Llobregat, amb una empresa pública, és de 1.026 euros

El grup municipal d’ERC-AM sol·licitarà al Ple d’aquest dijous 31 de gener l’adhesió de l’Ajuntament de Viladecans a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP). En la moció, els republicans proposen estudiar la viabilitat de la municipalització del servei d’abastament d’aigua al municipi baixllobregatí amb una auditoria econòmica i jurídica que inclogui la valoració dels actius municipals i privats per la prestació d’aquest servei essencial.

En el mateix sentit, ERC planteja la creació d’una comissió d’estudi per valorar la internalització de la gestió del servei de l’aigua i l’organització d’una audiència pública per sotmetre a informació i debat de la ciutadania el model de gestió de l’aigua a la ciutat, amb presència de persones expertes i dels actors actualment implicats.

FiltresAigua

Empresa privada-pública

Segons el Mapa de l’Aigua a Catalunya de la plataforma Aigua és Vida, a Viladecans la gestió està en mans d’una empresa mixta privada-pública integrada per Aigües de Barcelona i EMGCIA, SA. En concret, el preu de l’aigua està en 1.824 € / m3 mentre que al municipi veí del Prat de Llobregat, on el servei és gestionat per una empresa pública, el preu és de 1.026 € / m3. Segons un estudi de la Universitat d’Alacant, un de cada cinc euros de la factura de l’aigua a les principals ciutats de l’Estat espanyol acaba en el compte de beneficis nets de les corporacions privades que gestionen el subministrament, amb alts rendiments.

La portaveu municipal d’ERC Bàrbara Lligadas ha assegurat que des d’Esquerra Republicana considerem que ha arribat l’hora de garantir el control públic de l’aigua. L’aigua és un bé públic i la seva gestió ha de ser el més transparent i eficient possible, per això entenem que cal fer els passos adequats cap a la municipalització del servei. És una fórmula adequada pensant en l’interès comú i que també hem reclamat pel servei de recollida de residus i neteja viària actualment en mans de la multinacional Urbaser”. Justament aquest servei és un dels pitjors valorats per la ciutadania i on l’Ajuntament destina més recursos del pressupost municipal.  

Pendents del Suprem

El procés per remunicipalitzar l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona està pendent que el Tribunal Suprem confirmi o no la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de 2016: aleshores va declarar nul l’acord per adjudicar el servei de l’aigua d’una vintena de municipis a la societat publicoprivada integrada per la Societat General d’Aigües de Barcelona i l’AMB. La Sala del Contenciós Administratiu va dictaminar que l’adjudicació del servei el 2012 es va fer de manera directa i sense publicitat ni concurs públic després de considerar que no hi havia més proveïdors possibles. El TSJC va constatar que no hi havia prou elements que justifiquessin aquest procediment excepcional ni la durada de la concessió a 35 anys. Aigües de Barcelona va recórrer la decisió al Suprem i ara s’està a l’espera del pronunciament judicial.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
108

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix