Sant Joan de Déu tracta un retinoblastoma pediàtric amb un virus

Imprimeix

El virus ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes del retinoblastoma o càncer de la retina en models animals

Un equip d'investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha desenvolupat un nou tractament experimental per al retinoblastoma o tumor de la retina, una malaltia que suposa l’11% dels tumors malignes en els infants menors d'un any. El tractament consisteix en injectar un virus modificat genèticament dins de l'ull afectat pel tumor. El virus selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes, i s'aplica en els nens amb tumors que no responen als tractaments convencionals. El treball s'ha publicat a la portada de la prestigiosa revista Science Translational Medice i ha merescut un dels reconeixements més prestigiosos de l'oncologia pediàtrica mundial: el premi Odile Schweisguth de la Societat Internacional d'Oncologia Pediàtrica (SIOP).

paciente retinoblastoma hospital sant joan de deu

La investigació ha reproduït experimentalment tumors obtinguts de pacients que no s'havien curat amb els tractaments disponibles actualment. Els investigadors de Sant Joan de Déu i de la companyia biotecnològica VCN Biosciences han demostrat que el virus oncolític VCN-01, desenvolupat per modificació genètica de l'adenovirus tipus 5 (un virus comú que normalment causa símptomes d'un refredat) és capaç d'infectar i multiplicar-se només en els tumors i no en cèl·lules sanes de la retina. La selectivitat del virus es basa en el funcionament anormal del gen del retinoblastoma (RB1) en les cèl·lules afectades pel tumor, en què es produeix un augment de la quantitat lliure d'una molècula anomenada E2F-1. 

L'Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat un assaig clínic, dissenyat i dirigit pels doctors Guillermo Chantada, Jaume Català i Jaume Mora, per tractar amb el virus oncolític VCN-01 a pacients amb tumors oculars quimio-resistents. L'objectiu d'aquest estudi experimental, en què també participa VCN Biosciences, és descriure la seguretat del tractament i obtenir els primers indicis de la seva eficàcia clínica. 

Redacció / Fotos: Hospital Sant Joan de Déu