Ada Colau visita La Palma de Cervelló

La presidenta de l’AMB i alcaldessa de Barcelona s’ha entrevistat amb l’alcalde i ha vist les actuacions que ha fet l’organisme metropolità al municipi

La presidenta de l'AMB, Ada Colau, va visitar ahir diumenge La Palma de Cervelló, i es va trobar amb l'alcalde d'aquesta localitat, Xavier González, per conèixer de primera mà els resultats de les actuacions que ha dut a terme l'AMB en aquest municipi del Baix Llobregat en aquest darrer mandat, i comentar les que estan pendents d'acabar-se.

6178516480 1X0A0438

Conjuntament, Colau i González han analitzat les principals actuacions en matèria de planejament, obres i projectes que s'han fet aquest municipi metropolità, el més petit en nombre d'habitats de la Metròpolis Barcelona (3.023 habitants). També han recordat les millores que s'estan implantant en l'àmbit de la mobilitat i transport públic.

"L'AMB ha de ser col·laboradora amb els municipis metropolitans com la Palma de Cervelló, que fa una funció social essencial de la protecció del medi", ha exposat Colau, destacant també el valor que aporta a la Metròpolis Barcelona aquest tipus de comunitats tan arrelades al territori. "Cal enfortir la visió metropolitana i seguir aprofundint tant als municipis grans com als més petits, basant-se sempre en la cooperació", ha recordat Colau. La presidenta de l'AMB també ha destacat els grans reptes i problemes compartits que la Metròpolis afronta, com és la contaminació, l'habitatge, la sostenibilitat o els serveis bàsics com l'aigua o l'energia. 

6243486528 1X0A0359

"La Palma és un poble petit i acollidor, el de menys població de l'àrea metropolitana de Barcelona. Envoltat de natura, hem estat capaços de mantenir un equilibri entre urbanisme i entorn. Marcar el nostre compromís per tirar endavant aquesta àrea metropolitana de tots, des de la gran urbs que és Barcelona, amb més d'1'6 milions d'habitants, i la Palma de Cervelló, amb més de 3.000 habitants", ha explicat González. 

Obres i infraestructura verda

Després de firmar en el llibre d'honor del municipi, Colau i González han visitat i comentat algunes de les obres metropolitanes que s'han realitzat durant el mandat 2016-2019. S'han apropat a l'inici del camí de vianants que s'ha fet entre la urbanització de Can Vidal i el nucli de La Palma de Cervelló, una obra feta per l'AMB i ja finalitzada, per un import de 388.760,55€. Concretament, es tracta d'una connexió per a vianants per facilitar els desplaçaments a peu entre aquest barri i el nucli urbà del municipi.

6184869760 1X0A0570

També han parlat sobre el Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan. Des de la finalització de l'obra, l'abril del 2015, l'AMB ha realitzat diverses millores i ha integrat aquest espai verd del municipi dins la Xarxa de Parcs Metropolitans. Aquest conjunt de petits pulmons verds de la Metròpolis Barcelona esdevé un referent a nivell de gestió d'espais verds.

D'altra banda, Colau i González també han parlat d'obres que es van pactar per aquest mandat i estan en fase de tramitació administrativa, pendent de realitzar-se l'obra. En aquest sentit, també han recordat les obres de sanejament en alta (col·lector) que estan previstes executar-se des d’entre Cervelló i La Palma de Cervelló, i que beneficiaran a ambdós municipis. Hi ha un conveni entre l'AMB i l'ACA, amb un import de 829.530 euros per l'any 2019 i d’1.035.000 euros pel 2020, per dur-ho a terme. L'AMB va redactar l'any 2017 el projecte constructiu i l'ACA finançarà l'actuació.

L’AMB ha donat un suport important en matèria de planejament urbanístic. En aquest àmbit destaquen, per exemple, el Pla Especial del parc Fluvial de la Riera de Rafamans i el Pla Especial del catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions de La Palma de Cervelló. Aquest darrer, el va aprovar definitivament l'AMB el febrer del 2017.

Caldera de biomassa per produir calefacció i aigua calenta

Entre d'altres temes, la presidenta de l'AMB i l'alcalde han parlat sobre la propera implantació d'una caldera de biomassa al municipi, associada amb la gestió dels boscos dels municipis, que es troben dins de les muntanyes del Baix Llobregat. L'objectiu d'aquesta caldera, que tindrà una potència tèrmica de 35 kW i un pressupost de 39.567€, és produir calefacció i aigua calenta sanitària al Poliesportiu Municipal de la Palma de Cervelló. Les obres estaran executades el primer trimestre del 2020.

DxW0wDQWkAAdo2I

Concretament, aquesta caldera és un dels projectes destacats que té el municipi dins el Programa metropolità d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG), fet amb un procés de participació municipal i amb l'objectiu de recuperar i millorar infraestructura verda, i forma part del Pla d'Inversions del mandat 2016-2019, dotat aquest darrer amb 15 milions d'euros.

Tarifa plana metropolitana i transferència de la gestió de línies d'autobusos

En l'àmbit del transport públic, cal destacar que aquest any 2019 s'ha dut a terme la implantació de la tarifa metropolitana, que ha suposat que els ciutadans de tots els municipis paguin una única zona tarifària per desplaçar-se per tota la Metròpolis Barcelona. També, La Palma de Cervelló, que fins ara estava en segona corona, tot i pertànyer a l'AMB, i per als seus ciutadans els hi suposava un greuge econòmic. La tarifa metropolitana ha suposat una reducció important del preu dels viatges. Per exemple, el cost de la T-10 s'ha reduït a la meitat.

A més, l'AMB ha iniciat les gestions pertinents perquè tenir competència i gestionar les línies interurbanes d'autobusos que donen servei al municipi, i que tenen el seu itinerari íntegrament comprés en l'àmbit metropolità. Actualment, les opera l'empresa Autocorb i formen part d'una concessió de titularitat de la Generalitat de Catalunya.  Des de l'AMB es recorda que el Consell Metropolità del desembre de 2017 va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la transferència de la titularitat dels serveis públics regulars de transport de viatgers per carretera que incorporen línies de transport urbà col·lectiu de viatgers que es presten íntegrament dins dels municipis de l'AMB.

Redacció / Foto: AMB-La palma de Cervelló

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix