Sant Joan de Déu lidera un projecte per a nens de Llatinoamèrica

Imprimeix

L’hospital participa en el projecte CLOSER, que pretén equiparar la supervivència dels pacients amb leucèmia d’aquests països amb els d'Europa

A l'Amèrica Llatina i el Carib, les leucèmies infantils són especialment freqüents i el percentatge d’infants que sobreviuen a la malaltia és molt menor, entre un 50-80% segons els tipus de leucèmia i els països, enfront del 80-95% de supervivència a Europa. Aquesta diferència tan significativa pot ser conseqüència de molts factors que van més enllà de les diferències en la biologia de la leucèmia, com ara la dificultat de la població per accedir a la sanitat, la manca de recursos per al diagnòstic o la necessitat de més recerca als països d'origen.

ChildhoodLeukemia

La Comissió Europea ha començat a finançar un projecte que liderarà l'hematòloga Mireia Camós, de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, que treballarà per estudiar i crear recomanacions per pal·liar aquestes mancances, millorar el diagnòstic i el pronòstic dels pacients amb leucèmia infantil a l'Amèrica Llatina. L'objectiu de l'anomenat projecte CLOSER (Childhood Leukemia: Overcoming distance between South America and European Regions) és reduir les diferències de supervivència entre les dues regions. El projecte ha estat seleccionat entre 48 presentats per centres d’investigació i hospitals de tota Europa i és l’únic d’àmbit pediàtric del total.

Durant cinc anys, experts de tota Europa provinents d’Àustria, Itàlia, Regne Unit, República Txeca i Espanya treballaran amb investigadors d’Argentina, Xile i l'Uruguai per impulsar un gran estudi epidemiològic que permeti conèixer amb més precisió els casos de leucèmia que es diagnostiquen a l'Amèrica Llatina i sobretot esbrinar de quins subtipus són. Aquesta informació és clau per aplicar tractaments adaptats al risc de cada pacient, millorar el seu pronòstic i minimitzar els efectes secundaris. 

Redacció / Fotos: HSJD-Arxiu