Ajuntament del Prat i Ensenyament impulsen el programa IntersECCions

Imprimeix

La iniciativa promou projectes en escoles i instituts públics per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació i la cultura

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, van signar ahir a la tarda el conveni per al desplegament del Programa IntersECCions (Educació, Cultura i Comunitat), que promou projectes en escoles i instituts públics per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació i la cultura. Bargalló ha afirmat, en relació al programa, que “un país no pot evolucionar en matèria educativa sense projectes educatius de ciutat com el del Prat de Llobregat”. Ha afegit que “des del Govern no el podem fer sols, necessitem una xarxa de ciutats amb projectes educatius propis. I no es poden fer sense tenir en compte els projectes educatius de centres, que són propis i que estan construïts col·laborativament.”

interseccions 2

El conseller ha reconegut  la voluntat de l’alcalde Tejedor i de l’Ajuntament del Prat per la seva “aposta clara i decidida en la creació d’un projecte educatiu de ciutat, com és IntersECCions i a tots els tècnics que l’han fet possible, amb una feina que ja està donant els seus fruits”. En aquest sentit, el titular d’Ensenyament ha valorat positivament el fet d’haver signat el conveni un cop s’han començat a  veure els resultats: “significa un convenciment i reafirmació de l’Ajuntament i del Govern de la Generalitat en l’aposta per aquest projecte i per l’aposta d’un Prat de Llobregat amb un millor sistema educatiu i una cultura més creativa i més participativa.”

nterseccions 3

A través d’aquest conveni, el Departament d’Ensenyament participarà en els diferents espais de treball del programa IntersECCions i impulsarà que les seves línies generals s’incloguin al Projecte Educatiu dels centres implicats, i les seves activitats a la respectiva programació anual. També promourà la participació de la comunitat escolar en les accions del programa, així com la seva projecció cap a la comunitat i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre els centres implicats, etc.

Per la seva banda, l’Ajuntament del Prat proporcionarà els recursos necessaris per al desenvolupament del programa, promourà el treball en xarxa d’associacions i col·lectius del Prat que puguin aportar continguts al programa (AMPA, entitats culturals...), organitzarà una escola d’estiu a final de curs per compartir experiències del projecte i treballarà en l’elaboració d’indicadors que en permetin avaluar el resultat, en col·laboració amb la comunitat educativa. El conveni tindrà vigència inicialment durant un curs i serà prorrogable.

Treball en xarxa i transversal

Els projectes que es duen a terme en el marc del Programa IntersECCions són impulsats a partir del treball transversal i en xarxa d’agents i comunitats educatives i culturals i la ciutadania. Aquest model de treball transversal d’educació i cultura, que es desenvolupa des d’una perspectiva comunitària, és capdavanter arreu de Catalunya. El programa pretén millorar la cooperació entre el món cultural i educatiu, reduint així la distància que històricament no ha afavorit el desenvolupament d’estratègies i accions conjuntes.

Dsora 5V4AAjvij

En el marc del programa IntersECCions, s’estan desenvolupant aquest curs escolar prop de 60 projectes als centres educatius del Prat de Llobregat, amb la participació de més de 5.400 alumnes d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat. Els projectes corresponen a diferents branques de coneixement: Educació en les arts, Foment de la lectura, Coneixement de la ciutat, Impuls de l’anglès i Coneixement Científic, Tècnic i Digital.

DsS6qErXgAAQPtY

El programa està articulant una xarxa de ciutat d’agents socials, culturals i educatius, que ja compta amb 60 membres. IntersECCions vol facilitar que les persones se situïn al centre del seu procés d’aprenentatge, de manera que juguin un paper actiu i no passiu i aprenguin a partir de la pròpia experiència i de manera continuada al llarg de tota la vida. D’aquesta manera, es vol promoure el seu esperit crític, així com la participació activa de la ciutadania a la societat. Es considera, doncs, que educació i cultura són motors de transformació social.

Redacció / Foto: Aj. El Prat-Departament Generalitat