Demanen que una balena trobada fa 35 anys retorni al Prat

Imprimeix

La balena va aparèixer varada i morta a la platja del Prat de Llobregat l'any 1983 i el seu cos va ser traslladat al Zoo de Barcelona

El 12 de maig de 1983 va aparèixer varada i morta a la platja del Prat de Llobregat un cetaci de 19 metres de la família Rorqual comú, un dels grans mamífers que acostumen a migrar pel nostre litoral. Aquest fet va suposar un gran esdeveniment, on grans i petits s'afanyaren en no perdre-s'ho, ja que diuen que aquest tipus d'aparició de balenes a les ribes són símbol de bona sort. Des d'aleshores, la balena forma part de l'imaginari col·lectiu de la ciutadania del Prat, però també és molt familiar als barcelonins i barcelonines, ja que el seu esquelet ha estat donant la benvinguda al Zoo de Barcelona fins a la primavera d'enguany.

montaje esqueleto ballena restaurado 7 768x1024

Actualment, a causa del seu mal estat, l'esquelet ja ha estat retirat i resta en un magatzem del zoo, sense destí clar. Per això, una iniciativa social i artística, impulsada per Consol Llupià (artista) amb la col·laboració de l'Ajuntament del Prat, demana ara que les restes de la balena puguin retornar al Prat. De fet, els impulsors de la iniciativa estan fent gestions amb la Generalitat de Catalunya per valorar amb el Zoo de Barcelona la proposta de retornar les restes del cetaci al Prat de Llobregat. 

Projecte artístic

Consol Llupià va impulsar aquesta iniciativa a partir del seu projecte artístic i audiovisual titulat "La Balena del Prat al Prat", elaborat amb el suport del programa  municipal d'arts visuals UNZIP. Aquest projecte inclou la producció de diverses peces audiovisuals, així com activitats artístiques amb la  comunitat, per reflexionar sobre les relacions i el contacte que establim amb la natura i les seves manifestacions.

Dos actes

L'arribada de la balena al Prat l'any 1983 ha format part durant generacions de l'imaginari popular. Per això, se li dedicaran dos actes d'agraïment, el primer dels quals serà el divendres 23 de novembre a l'Edifici Punt Solidari (C/Vallès 57-59) a les 19 hores. Durant aquest acte, intervindran persones que fa 35 anys van viure en primera persona la troballa de la balena a la platja del Prat, entre elles el qui aleshores era tinent d'alcalde, Paco Díaz. També recordaran aquella experiència persones que aleshores eren alumnes d'escoles del Prat i van anar a veure la balena a la platja. S'interpretarà la coreografia preparada pels nens i nenes amb diversitat funcional de l'escola de Can Rigol, en col·laboració amb el Centre d'Art Torre Muntadas i la mateixa Consol Llupià, com a part del seu projecte artístic a l'entorn de la balena.

L'endemà, el dissabte 24 de novembre, es farà un ritual d'agraïment a la balena a la vora del mar tot just abans de l'alba, on hi participaran membres d'entitats tant pratenques com barcelonines. L'acte s'inspirarà en pràctiques ancestrals de quan els humans ens comunicàvem amb la natura i de cerimònies funeràries d'altres mamífers com les orques i els elefants. Tindrà lloc a la platja naturista de La Ricarda del Prat de Llobregat a les 6.30 h del matí.


Redacció / Foto: Aj. El Prat de Llobregat