Les incineracions superen a les inhumacions al Baix Llobregat

Imprimeix

Hi ha hagut una evolució en els últims anys dels funerals laics enfront dels catòlics que, encara que segueixen sent la majoria (76%)

Àltima, empresa especialitzada en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris amb presència al Baix Llobregat confirma la tendència creixent que s’ha anat registrant any rere any dels serveis d’incineració fins arribar al 55% durant els nou primers mesos del 2018 superant les tradicionals inhumacions i amb un augment del 3% respecte l’any anterior.

sant joan despi 039 cementiri

Segons dades facilitades per l’empresa, la cremació manté un augment anual de gairebé un 9,4 % a Catalunya, xifra que aconsegueix un 10,55% en el cas d’Àltima durant el 2017. Tal i com ha precisat el director de l'àrea de Cementiris d’Àltima, Joan Ventura, “la incineració és una demanda que acabarà estabilitzant-se al voltant del 60% en els propers deu anys en els principals cascos urbans de Catalunya. Per aquest motiu, els cementiris han d'adaptar-se i donar resposta a aquesta tendència garantint una gestió controlada i sostenible de les cendres.”

Arran de les diverses alternatives que permeten una gestió més eficient i responsable de les cendres engegades en els últims anys, un 77% dels usuaris de serveis funeraris d’Àltima ja opten per taüts sense elements contaminants i un 40% per urnes biodegradables.

Evolució

També hi ha hagut una evolució en els últims anys dels funerals laics enfront dels catòlics que, encara que segueixen sent la majoria (76%), els laics ja representen un 24% dels serveis que Àltima realitza al Baix Llobregat. Existeix una creixent implicació de les famílies als diversos moments del procés funerari i la voluntat d'adaptar cada vegada més el comiat a les seves preferències.

funerals

Planificació anticipada

Cada vegada són més les persones a Catalunya que trien l’opció de planificar el seu comiat amb la motivació de deixar-lo resolt per als familiars, i és que en l'últim any aquest tipus de prestació ha augmentat en un 10% (dades d’Àltima), especialment entre els majors de 70 anys que no disposen d'una assegurança de defunció i que veuen d'aquesta forma una via per deixar definit, i fins i tot pagat, el seu funeral.  En paral·lel, es comencen a evidenciar signes de la presa de consciència sobre la importància de planificar, ja que les famílies sol·liciten més informació i pressupostos abans de la defunció.

  

Redacció / Fotos: Aj. Sant Joan Despí-Àltima-Arxiu