Baixa el nombre de naixements al Baix Llobregat el 2017

Continua augmenant l’edat mitjana a la maternitat i se situa actualment en els 32,2 anys

El 2017 es van produir 7.008 naixements al Baix Llobregat (resten les dades defintives de les dones que estan empadronades al la comarca però resideixen a l'estranger o altres comunitats autònomes), segons l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat. Una xifra que reflecteix una disminució lleugera del nombre de naixements respecte l’any anterior. Segueix pujant l’edat mitjana a la maternitat, que se situa en els 32,2 anys.

109275

Aquesta disminució dels neixaments respecte l’any anterior segueix la tendència iniciada a partir del 2009 i que, segons les estimacions de l’Institut d’Estadística de Catalunya, amb tota probabilitat tindrà continuïtat en els propers anys a causa de la disminució del nombre de dones en edat fèrtil. L’any 2017 va haver-hi 463 menys que l’any anterior. Si es comparen les taxes brutes de natalitat, és a dir, els naixements posats en relació amb el total de població, es veu com aquest indicador també disminueix lleugerament en relació amb l’any anterior i es situa en 8,6 naixements per cada 1.000 habitants. L’indicador conjuntural de fecunditat o nombre mitjà de fills per dona, ha baixat fins a 1,32 fills per dona l’any 2017.

1880

Pel que fa a l’edat en la qual es té descendència, se segueix confirmant el progressiu endarreriment de l’edat a la maternitat. En els darrers 40 anys, la línia que correspon a la distribució dels naixements en funció de l’edat de les mares s’ha desplaçat cap a la dreta en relació amb els anys anteriors, el que indica que els fills es tenen en edats més tardanes. L’any 2017 l’edat mitjana a la maternitat s’ha situat en el seu màxim històric, els 32,2 anys, i la moda (l’edat en què s’han produït més naixements) ha estat els 35 anys.

Nacionalitats

La distribució total de naixements segons la nacionalitat dels pares mostra com el 2017 el nombre de naixements de mare estrangera suposa el 20,3% del total (en xifres absolutes, 1.440 naixements). Augmenta així respecte l’any anterior la proporció de naixements de mares amb nacionalitat estrangera.

La majoria dels naixements de mare estrangera han estat de dones amb nacionalitat marroquina (el 38,6% del total de naixements de mare estrangera). A continuació es troben els naixements de mares de nacionalitat romanesa (5,4% del total), xinesa (4,2%), pakistanesa (3,7%), i equatoriana (3,0%). Aquest any 2017, lesnacionalitats romanesa, xinesa i pakistanesa han tornat a superar a les nacionalitats d’Amèrica central i del sud, que durant bastants anys es van consolidar com les més importants en termes de nombre de naixements de mare estrangera. Aquest fenomen pot relacionar-se amb les darreres tendències migratòries.

IM mixticitat

La població estrangera també ha fet que en els darrers anys s’hagi modificat la composició de les parelles que tenen descendència: es veu així un descens de les parelles formades exclusivament per mare i pare espanyols (72,6% del total el 2017) en favor de les parelles mixtes (12,6%) o de pare i mare estrangers (12,5%).

Captura de pantalla 2018 10 23 a las 12.26.50

 Redacció / Fotos: Arxiu-UAB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix