Barcelona Energia, l’operador elèctric públic i metropolità

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) passa a formar part de la comercialitzadora pública Barcelona Energia, que a partir del 2019 també donarà servei a les instal·lacions de la mateixa AMB, i eventualment, a unes 20.000 llars del territori

 

Barcelona Energia, operados elèctric metropolità, és una peça clau perquè l’AMB compleixi amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta cap a la transició energètica de l’ens metropolità. Els propers anys, l’AMB vol que es redueixin les emissions fins a un 40% i impulsar la generació d’energia local i renovable per aconseguir més autosuficiència, seguint les directrius europees.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, afirma que “el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones”. A més, com que es basa en els combustibles fòssils, crea una gran dependència de l’exterior. “D’altra banda, la generació d’electricitat està centralitzada en un model en què prevalen els interessos de les companyies privades més que no pas l’interès de la ciutadania, un fet que ha comportat que a l’estat espanyol es pagui una de les factures elèctriques més cares de tot Europa.”

Canvi de paradigma

L’AMB fa temps que treballa en un nou model energètic basat en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia.

La creació d’un operador elèctric públic és l’eina que ha d’ajudar en aquesta transició energètica. L’operador neix amb tres grans funcions. En primer lloc, subministrar l’energia a les instal·lacions de l’AMB i en un futur anar sumant els seus serveis cap a altres ajuntaments metropolitans. En segon lloc, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania. I en tercer lloc, fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

Per dur a terme aquestes tasques, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública dedicada bàsicament a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana. Aquesta empresa serà la comercialitzadora que a partir de l’any vinent oferirà el subministrament elèctric a les instal·lacions de l’AMB, als serveis públics que ofereix, a les seves concessionàries i també, progressivament a les 20.000 famílies que es calcula que podran acollir-se a l’energia pública.

En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Energia ja està subministrant electricitat al consistori des de l’1 de juliol.

Un estalvi per a l’administració

La creació de la comercialitzadora pública suposarà un estalvi també per a l’administració. L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners amb el canvi d’operador i ha observat dos factors que asseguren la rendibilitat de l’operació.

D’una banda, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades. De l’altra, TERSA podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia varia de preu constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Els avantatges per als usuaris de la nova elèctrica

L’AMB encara no ha calculat les tarifes finals que hauran de pagar els particulars, però des de l’AMB asseguren que hi haurà serveis complementaris que faran atractiu el canvi de companyia.

Per exemple, s’informarà les famílies de quina és la millor tarifa que poden contractar i quina és la potència més adequada per a les seves necessitats. No és estrany que avui en dia una família tingui contractada una potència de 10 quilowatts quan només en necessita 3,5.

Des de l’AMB asseguren que Barcelona Energia també informarà els usuaris de quina és la tarifa més adequada en funció del tipus de consum que facin.

Això serà possible gràcies als comptadors intel·ligents que ja estan connectats a la xarxa de bona part de les llars de la metròpolis. Els comptadors informen del consum energètic a temps real i gràcies a uns algoritmes permeten elaborar informes automàtics de recomanació energètica a qualsevol família.

 

Captura de pantalla 2018 10 22 a las 16.30.01

Captura de pantalla 2018 10 22 a las 16.32.40ròpolis

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix