L'AMB amplia el tribut metropolità a la segona corona

Imprimeix

Aquesta mesura permetrà, entre d'altres, la integració tarifària de 18 localitats i l'establiment de la tarifa plana metropolitana d'una zona als 36 municipis

El Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat avui, dimarts 16 d'octubre, la nova ordenança fiscal del Tribut Metropolità, que constitueix un recurs de l'AMB per finançar els seus serveis prestats en la Metròpolis Barcelona.  

A través d'aquesta nova ordenança, l'AMB ha aprovat l'ampliació del Tribut Metropolità als 18 municipis metropolitans de la segona corona tarifària -entre els quals es troben Begues, Cervelló, Corbera del Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles, que fins ara no el pagaven, i el fa extensiu així a tota la metròpolis. D'aquesta manera, s'igualaran i equipararan els beneficis als 36 municipis metropolitans. Aquesta aplicació del tribut metropolità s'ha aprovat amb l'únic vot en contra del PP.

43610035 10217795369614607 9128570430615977984 o

Històricament, només pagaven aquest tribut, que grava sobre l'IBI, els 18 municipis que conformaven l'antiga Entitat Metropolitana del Transport (EMT). Quan es va establir les zones tarifàries de l'ATM (any 2001), aquests 18 municipis es van incloure en la primera corona tarifària (Zona 1), mentre que els altres 18 municipis metropolitans es van incloure en la segona corona tarifària (zona 2). Quan es va crear l'AMB, l'any 2011, es va aplicar una mesura transitòria, que mantenia aquesta situació i excloïa als 18 municipis metropolitans de la segona corona de pagar el Tribut Metropolità.

Tarifa plana

L'aprovació del Consell Metropolità d'avui esdevé un pas previ per formalitzar la integració tarifària dels municipis metropolitans de la segona corona a la primera corona. "La voluntat de l'AMB, en aquest sentit, és que a partir de l'1 de gener de 2019, els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionaran amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic", ha explicat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda.

mjP160429062

En aquest sentit, amb aquesta nova zona tarifaria única metropolitana, que esdevé una tarifa plana, es podrà viatjar per tota la Metròpolis Barcelona amb el títol d'1 zona. Això beneficiarà tant als habitants de la primera corona metropolitana, formada fins ara per 18 municipis metropolitans, com de la segona corona metropolitana, formada pels altres 18 municipis.

"La reducció del preu del títol de transport serà, en alguns casos, com és la T-10, de fins a gairebé un 50%. És a dir, un estalvi directe del bitllet que suposarà una repercussió important en la butxaca del ciutadà i que farà més atractiva la utilització del transport públic", exposa Poveda.

"La millora dels preus i dels serveis en els municipis metropolitans de la segona corona és imprescindible per facilitar un veritable canvi d'hàbits entre la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible i neta. Per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l'aire, cal fer un pas més perquè els ciutadans d'aquests municipis apostin pel transport públic per anar cap a Barcelona, i viceversa", comenta Poveda. "Hem de donar alternatives als ciutadans per fer-ho possible, i la tarifa plana metropolitana de transport és una d'elles", afegeix el vicepresident de Mobilitat de l'AMB, recordant també la reivindicació històrica dels ajuntaments que representen a aquests municipis.

Aquesta mesura beneficiarà als 80 milions de viatges l'any que fan els ciutadans metropolitans entre la primera i segona corona.

Recaptació i finançament

Segons els càlculs realitzats per l'AMB, la recaptació que es preveu amb l'ampliació de l'ordenança fiscal del Tribut Metropolità als 18 municipis metropolitans de la segona corona tarifària és de 17 milions d'euros. Tenint en compte que la recaptació dels 18 municipis de la primera corona es preveu que sigui de 106 milions d'euros per l'any 2019, l'AMB preveu que el total de recaptació del Tribut metropolità als 36 municipis ascendeixi als 123 milions d'euros l'any 2019.

"La previsió del cost total de la integració tarifària dels municipis metropolitans de la segona corona metropolitana en la Zona 1 és d'aproximadament 23,1 milions d'euros. Per tant, com els 17 milions d'euros que recaptem a través del Tribut Metropolità no seran suficients, estem analitzant amb la Generalitat de Catalunya el possible finançament dels 5,9 milions d'euros que falten", explica Poveda. 

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu