Els mestres de l’IES El Palau encaren el curs amb ”preocupació”

Josep-Lluís del Alcázar, portaveu dels docents, confia en l'arxivament de la causa judicial

El col·lectiu de professors de l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca ha començat el curs amb ”preocupació”. D’una banda, per la situació judicial d’alguns companys derivada de l’1-O i per l’altra, per com es viurà des del centre el retorn a les classes amb la vista posada al jutjat de Martorell. En una entrevista a l’ACN, el portaveu dels docents, Josep Lluís del Alcázar, s’ha mostrat convençut que s’arxivarà la causa però ha alertat que s’haurà de treballar per ”restablir els nivells de confiança” a l’institut alhora que caldrà afrontar la necessitat de ”tornar a parlar amb llibertat” responent ”les inquietuds dels nanos.”

El judici, a punt

D’aquí a poques setmanes, el jutjat de Martorell que s’encarrega del cas dels professors de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca denunciats per delictes d’odi, podria començar a prendre declaració als estudiants i, per tant, el centre tornarà a ser focus mediàtic. És una de les principals preocupacions dels docents que enguany comencen el curs a aquest institut del Baix Llobregat, que durant el 2017-2018, va patir moments de ”pressió exterior i molta tensió” que podien alterar la normalitat d’estudiants, famílies i professors.

Renovació

Per aquest nou curs, s’ha renovat més plantilla que altres anys perquè s’ha donat opció als docents implicats en la causa judicial, a sol·licitar un trasllat fora de termini, una opció a la qual s’hi ha acollit 9 dels 11 professors denunciats inicialment. Tot i això, el portaveu dels docents, Josep-Lluís del Alcázar, recorda que el número d’incorporacions és similar al d’altres anys i, pocs dies abans d’iniciar les classes, falta acabar de compondre les plantilles, com és habitual.

images palau

Del Alcázar, ha reconegut que durant tot el curs passat es va fer molta feina perquè tota aquesta situació judicial no afectés el rendiment ni la convivència dels alumnes i situa els resultats ”bons” de les PAU, com un exemple, que ”l’esforç” de la comunitat educativa, va funcionar. Com encarar el curs és un dels reptes de l’equip docent del centre que parteix del suport rebut a final de curs, després de 7 mesos de silenci que per Del Alcázar ”van cremar” el professorat. La recció de ”pinya” entre famílies i professorat, va canviar la perspectiva i per això es vol recuperar aquest ”ambient”.

Tot i que encara no s’ha pogut fer una assemblea general amb tot el professorat, Del Alcázar assegura que es mantindrà el paper de les plataformes de suport i el funcionament de les comissions que es van organitzar per defensar el projecte de l’institut i l’ensenyament públic a Catalunya, el curs passat. Reconeix però, que no s’ha dissenyat una manera d’abordar aquest tema, ni altres possiblement conflictius, a les aules. En aquest sentit, Del Alcázar recorda que el professorat de la pública està obligat a recollir ”les inquietuds dels nanos” que marquen les converses dins les aules. Del Alcázar admet però que la situació actual ha enviat una ”alerta” als professors d’arreu, i que el missatge encara ha estat més greu a El Palau, on hi ha un procés judicial obert. Per això lamenta que s’hagi posat en qüestió tot el sistema educatiu català i alerta que aquest mateix missatge, es pot fer extensiu arreu. Per això, Del Alcázar admet que ”hi ha feina” per restablir ”els nivells de confiança” a l’IES El Palau, i poder ”tornar a parlar amb llibertat” i resoldre sense problema les inquietuds dels adolescents. Personalment, el portaveu dels docents, no és partidari de ”minimitzar” el què ha passat, sinó de tractar-ho amb responsabilitat. Al mateix temps, reconeix que molts docents van ”pensar dues vegades” abans de parlar de determinats temes a les aules o donar la seva opinió, arran dels casos de la Seu d’Urgell i Sant Andreu de la Barca.

Redacció / Fotos: Laia Sanz

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
140

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix