Acord per impulsar els camins escolars segurs a Viladecans

Imprimeix

La ciutat comptava el curs passat amb 12.539 alumnes inscrits entre quatre escoles bressol, set llars d’infants privades, onze escoles públiques, cinc col·legis concertats i sis instituts públics

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha promogut una moció al Ple municipal per impulsar els camins escolars segurs, pactada amb l’equip de govern i aprovada finalment amb els vots del PSC, ICV, PP, VSP i els republicans a finals de juliol. L’acord preveu elaborar estudis per implantar camins escolars quan els centres escolars prioritzin aquesta línia de treball i introduir formació específica a les AMPA per tal que valorin l’oportunitat d’aquest recurs.

La regidora d’Esquerra Myriam Moysset ha explicat que “amb aquesta moció  hem volgut posar fil a l’agulla per engegar els camins escolars segurs amb una visió molt més àmplia i transversal. Aquest projecte es podria emmarcar en el projecte de la Diputació de Barcelona Escola 360. Educació a temps complert. Els camins escolars segurs són itineraris per fomentar que els infants puguin anar a l’escola sols. Requereixen d’una senyalització i un espai públic adequat però també la implicació de la comunitat educativa, del teixit comercial i veïnal i de l’Ajuntament”.

170214 Camins escolars

Els camins escolars són itineraris segurs mitjançant la senyalització de les principals rutes d’accés als centres educatius perquè els nens puguin anar sols a l’escola, fomentant l’activitat física i l’autonomia personal. En aquests trajectes es pacifica el trànsit, es prioritza els vianants, s’amplien voreres i es senyalitza correctament per tal que infants i adults identifiquin visualment de formar clara els camins escolars segurs. Cal guanyar la complicitat dels comerciants de la zona i d’altres agents socials de la ciutat per donar suport i seguretat als nens que utilitzin el camí. Per exemple, a través de logotips que identifiquin els comerços als aparadors com a establiments col·laboradors o de les eines de senyalització viària vertical i horitzontal.

Foment de valors

Els camins escolars formen part d’una estratègia educativa que fomenta l’educació en valors amb el respecte, la responsabilitat i la solidaritat al capdavant. Són una baula d’un projecte educatiu transversal, participatiu i de transformació de l’espai públic i dels hàbits de mobilitat. Amb sensibilització i conscienciació del conjunt de la comunitat (infants, pares/mares, mestres, veïns, institucions locals, comerciants, associacions de barri, etc.). És un compromís que supera la direcció d’un centre, és un pacte entre les famílies, l’AMPA, les entitats i els comerços del territori i tot el barri.

615 13807286351359158887303

Es tracta d’una dinàmica cada vegada més estesa a Europa i institucions com la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona la recomanen des de fa anys. Pels efectes positius en la salut dels nens, en la lluita contra el sedentarisme, en la mobilitat urbana, en la salut pública, perquè genera espais més nets, segurs i saludables. I perquè retorna el protagonisme als vianants després de dècades de donar prioritat a l’ús del vehicle privat.

Viladecans comptava amb 12.539 alumnes inscrits durant el curs 2016-2017, segons l’anuari estadístic de l’Ajuntament. Disposa actualment de quatre escoles bressol, set llars d’infants privades, onze escoles públiques, cinc col·legis concertats i sis instituts públics.

Redacció / Fotos: Arxiu