L'ACA inicia els tràmits per a les obres del nou col·lector de Salmorres

Imprimeix

És previst que entri en funcionament el 2022 i es començarà per un tram entre els municipis d’Abrera i Castellgalí i que passa per Olesa de Montserrat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat els tràmits per començar les obres del nou col·lector del Salmorres, pel que fa al tram ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i que passa per Olesa de Montserrat. Els municipis afectats ho han celebrat perquè aquest és un projecte llargament reclamat, que fa anys que es queixen dels constants trencaments de l’actual canalització.

vessament del col lector de salmorres al seu pas per olesa

Les obres comprenen una longitud d’uns 32 quilòmetres. Des de l’ACA han explicat que els treballs es podrien iniciar al llarg del segon semestre 2019, un cop es disposi del 90% del finançament a càrrec dels usuaris, essencialment ICL Iberia (Iberpotash). El 10% restant va a càrrec de la Generalitat.

 samorres

L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, explica que “és una molt bona notícia que feia molt temps que l’esperàvem”. Ara bé, ha remarcat que es tracta d’una obra que va “amb anys d’endarreriments”, un anys en els quals els municipis afectats han patit molts trencaments de la canalització, que han provocat vessaments “i molta malmesa de territori”. Tenint en compte que no s’espera que l’obra estigui acabada fins el 2022, Puimedon manifesta que “encara ens queden uns anys de patir per vessaments que perjudiquen el medi ambient, que és de tots.”

Precedents

El col·lector de Salmorres és una conducció que transcorre des de fa 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat i que transporta l’aigua de les surgències salines i les procedents de l’activitat minera de la Catalunya central. Aquesta aigua, que conté elevades concentracions de sal, arriba fins a la depuradora del Prat per a ser traslladada mar endins. En el 2009 es va posar en servei el desdoblament del col·lector en el tram comprès entre Abrera i El Prat de Llobregat.

detall junta col lector malmesa

Després d’anys de reclams d’una nova canalització, fa un any la Generalitat va aprovar el projecte constructiu del nou col·lector, que tindrà una longitud de 112 quilòmetres i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat. Ara, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat els tràmits per començar les obres en el tram comú ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i també la part que afecta el municipi del Prat del Llobregat.

Redacció / Fotos: Aj. Olesa de Montserrat