Arrenca l’onzena edició de la Universitat d’Estiu de les Dones

Imprimeix

El paper de la dona al cinema obre aquesta edició amb una taula rodona protagonitzada per la directora de cinema Ángeles González-Sinde, la directora i guionista Mabel Lozano, l’actriu Mònica Randall i la codirectora de Drac Màgic, Marta Selva

Entre el 2 i el 6 de juliol, torna a Cornellà de Llobregat la Universitat d’Estiu de les Dones (UED) per oferir una formació exclusiva en matèria de gènere, amb lobjectiu d’apoderar el paper de la dona al llarg de la història. Organitzada per l’Ajuntament de Cornellà i la Universitat de Barcelona, arriba enguany a l’onzena edició.

Amb la voluntat de donar visibilitat a les dones en els diversos àmbits de la societat, aquest any els quatre cursos oferts posen l’accent en les dones als conflictes bèl·lics contemporanis, en el món educatiu, en les protagonistes en el desenvolupament científic, polític, artístic, social, i en temes de salut que afecten les dones (sexual, reproductiva, maternitat, salut mental...).

Conferència inaugural

El curs s’ha iniciat amb la conferència inaugural i la taula rodona “El paper de la dona al cinema” amb la presència de les directores Ángeles González-Sinde, Mabel Lozano, la veterana actriu Mònica Randall, i Marta Selva, codirectora de Drac Màgic. A més, durant la setmana es faran activitats complementàries "Les Tardes de la Universitat", com un taller de veu, zumba, un mercat solidari i el concert de Mabel Flores Project.

monica randall y jose sacristan 625x386 24c53529

Mata Hari i altres espies

En aquesta desena onzena edició es posa l’accent en la situació de dones que van participar activament en tasques d’informació associades als conflictes bèl·lics com ara Mata Hari, la gran escola d’espies asiàtiques o de l’antiga Unió Soviètica. També es parlarà de dones espies en la Guerra Civil Espanyola, entre d’altres.

Un altre dels cursos posa l’èmfasi en el paper de les mestres i el seu llegat en l’educació fent un repàs a les empremtes del mestratge en femení, la funció literària i educativa del gènere o les conseqüències en l’àmbit pedagògic i l’educació de gènere.

El tercer curs aprofundeix en els problemes de salut sexual i reproductiva en les dones i les adolescents i, el quart, aborda l’herència de les dones al coneixement, on es parlarà de la necessitat de recuperar la història en clau de gènere, amb l’exemple de figures com Marie Curie.

Premios Nobel Amor Famosos Nobel de Fisica Investigacion 239986847 43435786 864x486

Gran participació

Més de 3.000 participants han cursat algun dels cursos de la UdE en els darrers deu anys i prop de 300 professors, professionals i experts en temes de gènere en diferents àmbits han format part dels ponents.

La Universitat d’Estiu de les Dones és oberta a tothom, a persones que vulguin complementar els seus estudis o, senzillament, enriquir el currículum personal. Per poder-hi participar no es requereix cap requisit especial, més enllà de la curiositat i les ganes d’aprendre i de prendre part en aquesta activitat.

Més informació:

Sobre la programació, horaris, matrícula i activitats complementàries:
http://www.ub.edu/estiudones/
Universitat de Barcelona: 93-402 02 02
http://www.cornella.cat/ca/UniversitatEstiuDona.asp
Centre d'Informació i Recursos per a les Dones

Redacció / Fotos: AEBALL