Revolta de l’hostaleria d’Esplugues pels horaris de les terrasses

La nova ordenança municipal redueix l’activitat al carrer i ja provoca un important descens dels ingressos en els establiments, mentre que l’Ajuntament està disposat a parlar-ne si la mesura no acaba de funcionar

La majoria dels establiments d’hostaleria d’Esplugues de Llobregat estan en peu de guerra. La nova i polèmica ordenança municipal reguladora de la instal·lació i horaris de les terrasses, ha acabat amb la seva paciència i els propietaris dels negocis d’aquest sector han passat a l’acció. Una ordenança que modifica i retalla de manera important l’hora de tancament de les terrasses (a les onze de la nit durant els dies laborables –de dilluns a divendres- i a les dotze els caps de setmana).

titularprincipal

El col·lectiu de restauradors s’han unit mitjançant una plataforma anomenada ‘Digamos Basta’ amb l’obectiu de reivindicar i reclamar a l’actual equip de govern socialista el manteniment dels horaris que havien regit fins ara i que, amb el nou canvi, perjudica greument els seus negocis, sobretot, durant la temporada d’estiu que està a punt de començar.

Joaquín Reina, portaveu de la plataforma Digamos Basta, explica que “l’any passat ja es podia aplicar l’ordenança, però l’Ajuntament va permetre que es mantinguessin els horaris fins a final d’any. Aquí cal afegir l’agreujant dels problemes que van succeir a la Fira, on el consistori no va permetre a l’hostaleria local participar-hi. Segons l’Ajuntament perquè els establiments situats al voltant de la Rambla del Carme s’havien queixat. Però això va ser una afirmació falsa i ho puc demostrar, perquè vaig anar un per un preguntant i la resposta va ser negativa. Va ser un autèntic desastre.

report juny 2

Reina considera que la mesura “ja està fent que els ingressos econòmics dels establiments afectats, que són molts, comencin a baixar de forma important. Ja hem calculat una pèrdua d’un 20% dels ingressos. Ens resta hores de treball i algun negoci de restauració ja ha hagut de prescindir d’algun treballador” i afegeix que “és com si a un restaurant li obliguessis a tancar de dos a tres de la tarda, en una hora punta on es concentra gran part del seu negoci. Això es pot traslladar als negocis nocturns on no podràs menjar un gelat després de sopar, o prendre una copa amb tranquil·litat. Tot són preses i problemes i, per tant, la gent no surt de casa o agafa el seu cotxe i marxa a un altre municipi. Deu no vulgui que per no tenir horaris adequats a Esplugues la gent tingui un accident per haver de marxar fora.”

Actualment, la plataforma està recollint signatures perquè “es pugui parlar en el Ple i recuperar l’hora perduda. Ens han dit que amb 300 hauria suficient, però el nostre repte és arribar a les 500 per demostrar la repercussió negativa que té aquesta mesura entre la ciutadania.”

D’altra banda, entre els propietaris d’establiments d’hostaleria hi ha el neguit de l’horari que s’aplicarà en el centre comercial Finestrelles que, actualment, s’està construint. “Jo em pregunto si quan obri la zona d’oci també tindrà el mateix horari que nosaltres en una zona privada? Ja és un element que perjudica molt al comerç local i penso que ens acabaria de matar”, diu Reina.

Cap negociació

Des de la plataforma s’ha intentat negociar amb l’equip de govern la modificació de l’ordenança però, segons explica Reina, “no hi ha hagut cap tipus de sensibilitat per part de l’Ajuntament pensant amb els nostres establiments a l’estiu, sobretot, pensant amb les persones i els nens que acaben l’estiu i que nosaltres no podrem donar un servei adequat i complet a aquests clients.”

El portaveu de la plataforma manifesta indignat, que des de l’Ajuntament “es limiten a dir que aquesta és la llei, la que s’ha aprovat. No han pensat amb les repercussions. Penso que s’hauria de fer d’una altra manera les coses i no han pensat amb el servei que oferim al poble. Molts negocis funcionen fa molts anys i no hi ha hagut cap problema i, si aquest sorgeix, està la Guàrdia Urbana que és el seu treball.”

Proposta i

La plataforma Digamos Basta, que ja es va manifestar l’any passat, està a favor d’una obertura amb l’horari tradicional des de juny fins a setembre, que és quan se celebra la Festa Major, on les terrasses treballen amb més intensitat. “Cal buscar una solució, nosaltres estem disposats a dialogar amb ells” i sentència dient que “jo penso que ells no es volen implicar i els és més còmode establir unes dates concretes i punt.”

Suport polític

D’altra banda, la plataforma ja compta amb el suport, segons Reina, de tots els grups polítics municipals que hi ha a l’oposició. “Hem parlat amb ells i estan amb nosaltres, ja que han demostrat una gran sensibilitat amb les nostres reclamacions”, diu.

Oberts a parlar

D’altra banda, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat també ha volgut donar la seva opinió sobre aquest polèmic tema municipal. El seu primer Tinent d’Alcaldia i President de l´àmbit de Territori i Sostenibilitat, Eduard Sanz, explica que la nova ordenança, i més concretament de l’horari de tancament de les terrasses, es basa “en una necessitat d’equilibri i fer compatible l’activitat dels establiments d’hostaleria en horari nocturn i el descans dels veïns i veïnes de la nostra ciutat. Havíem rebut queixes i aquesta pressió veïnal ens ha fet prendre aquesta mesura”.

EDUARD SANZ

D’altra banda, Sanz reconeix el caràcter restrictiu de l’ordenança referent als horaris de tancament de les terrasses, però “des de l’equip de govern volem veure com es desenvolupa aquests canvis que hem aprovat en Ple amb altres grups municipals” i afegeix que “si els resultats i el seu funcionament no és del tot satisfactoris estem oberts a parlar amb els propietaris dels establiments d’hostaleria per fer les modificacions que calguin. De fet ja ens hem reunit diferents cops amb ells i així els ho hem fet saber. Cal provar-ho.”

Redacció / Fotos: LPdB-Aj. Esplugues

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
150

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix