ERC-Viladecans vol aparcaments econòmics pels veïns de la Montserratina

Els republicans adverteixen que el projecte actual de construcció d’un pàrquing soterrat a la plaça Constitució només preveu cobrir les necessitats dels futurs habitatges i locals comercials en un dels barris més densos de la ciutat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions a la segona Modificació puntual del Pla General Metropolità en l’àmbit de la plaça de la Constitució. Esquerra proposa que el futur aparcament soterrat que es construirà en els terrenys alliberats per l’antic mercat inclogui places de lloguer amb abonaments econòmics per als veïns de la Montserratina. Es tracta d’un dels barris més poblats de la ciutat amb gran dèficit de places per aparcar, motiu de queixa i malestar entre els habitants.

El projecte actual promogut per l’equip de govern (PSC+ICV) contempla la construcció de 64 habitatges en el nou solar que s’obtindrà entre la plaça reformada el 2015 i l’avinguda de la Roureda. Això comportarà un increment de residents i de circulació de vehicles en un entorn ja prou saturat. El pitjor, assenyalen els republicans, és que l’aparcament soterrat del nou bloc de pisos, tal com està plantejat, només resoldrà les necessitats dels nous veïns i dels locals comercials que s’obriran als baixos.

Captura de pantalla 2018 06 01 a las 07.52.45

La portaveu municipal d’ERC Bàrbara Lligadas considera que “la distribució de places d’aparcament en plantes soterrani és clarament insuficient, ja que només té en compte les necessitats dels futurs veïns i clients dels locals comercials, però s’ignora el problema crònic per a bona part dels residents del barri de la Montserratina”. Al seu parer, “cal aprofitar aquesta oportunitat per oferir places en règim de lloguer amb abonaments assequibles per als veïns, sense ànim lucratiu” i, malgrat que es tracta de terrenys privats, Esquerra insta l’Ajuntament a treballar en aquest sentit.

Habitatge dotacional i equipaments

ERC també ha presentat al·legacions pel que fa a la tipologia dels nous habitatges i posa damunt la taula la necessitat de redistribuir els percentatges, introduint un 10% d’habitatge dotacional. Un altre 10% seria en règim concertat, un 30% en règim general i el 50% restant en règim lliure (que disminuiria en un 10% respecte la proposta del consistori). Els republicans recorden que el Pla local de l’habitatge 2008-2019 ja posava de relleu la manca d’una oferta assequible per a les famílies amb renda mitjana, així com la necessitat de més immobles de protecció oficial i de caire dotacional a Viladecans.        

Esquerra reclama alhora traslladar l’augment de sostre edificable al capítol d’equipaments. El projecte ha passat dels 48 habitatges inicials als 64 actuals, és a dir, els 5.480m2 previstos d’entrada es convertiran en 7.180m2 o, el que és el mateix, un increment de l’edificabilitat de 1.700m2. Aquest canvi s’ha traduït en una reserva complementària d’espais lliures públics de 340m2 però s’ha obviat la necessària compensació en reserva per a equipaments. En aquest sentit i en línia amb una moció que ERC presentarà al Ple municipal, els republicans plantegen que una part d’aquests nous espais per a la ciutat acullin les seus socials dels agrupaments escoltes i guia de Viladecans tenint en compte la seva implantació a la ciutat, el seu caràcter cívic i educatiu i, especialment, els problemes d’espai que pateixen cíclicament.

Lligadas ha conclòs que “la Plaça de la Constitució, plaça dura per excel·lència, és un dels escassos espais públics oberts al barri de la Montserratina, un autèntic pulmó en un dels entorns més densament poblats de Viladecans. El creixement durant els anys del tardofranquisme de forma desmesurada i desendreçada va generar un sistema urbà poc esponjat, amb un problema crònic pel que fa al dèficit de places d’aparcament”. A més, ha insistit, “poques finques de les aixecades durant els anys del desarrollismo compten amb aparcament soterrat o en superfície. Tampoc l’aparcament inaugurat el 2015 amb la reforma de la plaça ha servit per resoldre aquesta mancança, moltes places van anar a parar als clients del supermercat o als nous veïns que van venir a viure als habitatges de nova construcció. El govern local vol tornar a repetir ara la mateixa fórmula però des d’ERC els diem que rectifiquin, que cal aprofitar aquesta oportunitat per generar noves places d’aparcament per als veïns que ja viuen a Montserratina.”

Redacció / Fotos: ERC-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
170

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix