L’Ajuntament d’Esplugues rebutjarà la publicitat sexista a la ciutat

Imprimeix

Es converteix en el primer municipi català en adherir-se al compromís europeu contra aquests tipus de missatges que suposen “la denigració de la dona al paper d’objecte sexual o que transmeti el concepte d’inferioritat física, intel·lectual i de subordinació a l’home”

L’Ajuntament d’Esplugues treballa per fer efectiva la prohibició al municipi dels anuncis sexistes i estereotipats. Així, la Junta de Govern municipal va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament a la Plataforma de la Unió Europea: Ciutats contra la publicitat sexista i va subscriure la seva Carta de compromís contra la publicitat sexista del 16 de gener del 2018. Esplugues és el primer municipi català que dóna suport al compromís europeu i s’uneix així a altres ciutats com Segòvia (primera a Espanya), París, Berlín i Londres.

La publicitat que no s’acceptarà a l’espai públic de les ciutats que defensin aquest projecte europeu és la que suposi “la denigració de la dona al paper d’objecte sexual” o la que transmeti “el concepte d’inferioritat física i intel·lectual de les dones i de subordinació a l’home”. També es vol eliminar la representació de les dones “a través d’actituds degradants o humiliants” així com oposar-se a l’ús de “clixés de gènere i connotacions sexistes” en la publicitat i a “l’assignació de rols estereotípics, llocs de treball, tipus d’activitat o comportaments”, encara que es disfressin amb humor o glamur.

hombre mujer relaciones

Compromís i marc normatiu

Segons fonts municipals, L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha assolit el compromís d’impulsar una ciutat més igualitària entre dones i homes amb l’aprovació del III Pla d’Igualtat d’Esplugues 2017-2021. El III Pla d’Igualtat inclou entre els seus àmbits d’actuació, els referits a la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació i a la lluita contra la publicitat sexista.

A partir d’ara, el consistori treballarà per establir un marc normatiu específic per evitar la publicitat sexista a l’espai públic, que es fonamenta en la potestat reglamentària dels ens locals i que caldrà ajustar a l’àmbit competencial de les administracions locals. En aquest sentit, es crearà una Comissió d’Estudi encarregada de redactar el text de l’avantprojecte de la norma i que serà presidida per l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

Redacció / Fotos: Arxiu