Polèmica implantació del sistema de recollida de residus a Castelldefels

Molts veïns i veïnes mostren el seu malestar i preocupació a través de les xarxes socials per la ubicació de les ‘illes ecològiques’ i el mal ús que s’està fent

L’Ajuntament de Castelldefels, a través de l'empresa municipal Serveis Ambientals de Castelldefels (SAC), està implantant un nou model de recollida de residus amb uns nous i moderns contenidors, més nets i compactes, que permetran, segons fonts municipals, una menor ocupació de la via pública. Amb el nou sistema es substitueixen tots els contenidors del municipi i es reubiquen agrupant-los en ‘illes ecològiques’, és a dir, en grups de cinc contenidors corresponents a totes les fraccions: paper, envasos, vidre, matèria orgànica i resta.

Tanmateix, la realitat està essent una altra. Molts veïns i veïnes de la ciutat han mostrat el seu malestar i preocupació a través de les xarxes socials per com s’està duent a terme la implantació del nou model de recollida de residus, tant per la ubicació de les noves illes ecològiques com pel mal ús que s’està fent d’aquestes. Un problema que s’ha agreujat amb la instal·lació, segons l’Ajuntament, d’un total de 378 (fins ara hi havia 175). Tot i que des de l'Ajuntament i el SAC s'estan mantenint reunions amb les associacions veïnals dels diferents barris per explicar el projecte i poder resoldre de manera conjunta els possibles conflictes que es pugui generar, la veritat és que el problema es manté.

report foto 4

L’oposició

Un dels més crítics a l’hora de valorar el nou sistema de recollida de residus és el cap de l’oposició i exalcalde de Castelldefels, Manuel Reyes. “Al llarg de les darreres setmanes hem rebut un gran nombre de queixes de veïns, ja que el sistema de recollida d’escombraries s’ha remunicipalitzat. Els nous emplaçaments estan generant una gran polèmica a més de queixes dels usuaris i comerços sobre els nous models de recollida de vidre i la petita mida de la boca per la qual es tiren els residus”, manifesta.

D’altra banda, el nou model està retirant del carrer l’antic que es va dissenyar, ja fa uns anys, amb els contenidors soterrats. Referent això, Reyes argumenta que “ens estan ocultant la despesa que de veritat està costant aquest nou sistema que ens venen com la panacea. La realitat és que el govern local es va gastar 125 mil euros més IVA per a treure els contenidors soterrats que van instal·lar fa set anys i que van costar un milió d’euros. Ara resulta que aquella caríssima inversió, que a les hores semblava que una meravella, ja no serveix perquè els contenidors ja no són compatibles amb el nou sistema de neteja que el govern presenta com el seu gran projecte de mandat.”

recollida castefa

Procés d’adaptació

Candela López, primera Tinenta d’Alcalde de l’Ajuntament de Castelldefels i presidenta dels Serveis Ambientals de Castelldefels, SA, ja s’ha afanyat a desdramatitzar la situació i a tranquil·litzar a la ciutadania a través de les xarxes socials: els contenidors estan posats principalment per a la recollida domiciliària. En el cas de la comercial ara mateix es recull el cartó en la porta de comerços i restauradores tres dies a la setmana. Portem treballant fa temps amb la col·laboració del Gremi d'Hostaleria com millorar la recollida a comerços i restauradores, per fer-los la recollida porta a porta de totes les fraccions, menys de vidre que se seguirà fent en el contenidor, amb un sistema que els facilita l'abocament que es començarà a col·locar aquesta setmana.”

López, també indica que el nou sistema de recollida “és un gran canvi pel municipi, i com tot canvi requereix d'un procés d'adaptació. Espero que tots sumem per fer d'això un èxit amb dos objectius, que la ciutat estigui més neta i millorar la recollida selectiva” i afegeix que Castelldefels som el municipi de l'Àrea Metropolitana que pitjor recollida selectiva fem. Això ens repercuteix en la factura de l'aigua, on a tots ens cobren el cost del tractament d'aquests residus, i d'altra banda en el que deixem d'ingressar a l'ajuntament per les fraccions que es reciclen.”

Redacció / Fotos: Particulars

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix