S’identificarà els vicentins que van patir la repressió franquista

Es vol homenatjar les persones represaliades durant la guerra civil i la dictadura i treure de l’espai públic els noms de persones que col·laboressin amb el règim

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va aprovar al Ple municipal engegar un estudi per identificar els vicentins i les vicentines que van patir directament la repressió de la dictadura franquista. A més, es farà una llista dels espais públics amb noms de persones que col·laboressin amb el franquisme. S’apel·la a la Llei de Memòria Històrica per evitar que es puguin tornar a repetir “la persecució o violència durant la guerra civil espanyola i la dictadura militar”, resa la moció presentada pel PSC, que ha comptat amb l’adhesió i el vot a favor de tots els grups i regidors, excepte el regidor no adscrit. De fet, en altres municipis catalans de la comarca aquest estudi i homenatge ja s’ha fet.

L’estudi, que s’haurà de fer en un màxim de 6 mesos, estarà liderat per una Comissió de treball sota la direcció tècnica de l’Arxiu Municipal i amb la participació dels grups municipals i dels centres de recerca i memòria històrica locals i comarcals. Aquest estudi haurà de ser públic i servir de base per a una reflexió conjunta sobre com homenatjar les persones represaliades.

El portaveu del PSC, Miquel Comino, va agrair els vots a favor i les adhesions i va insistir: “És evident que al 1936 hi va haver un cop d’Estat contra el govern legítim de la República i una guerra civil provocada per una de les dues bandes. Durant la guerra i la postguerra, de 40 anys de dictadura, molta gent va ser perseguida pels seus pensaments i idees i van ser afusellades. [...] Hi ha morts ben enterrats i morts que no estan ben enterrats perquè no saben on paren, estan a les cunetes”. Comino tancava així un polèmic debat iniciat arran les paraules del regidor no adscrit Santos Mateo, que va argüir: “Estamos llevando aquí un tema político cuando a los muertos, lo que hay que dejar, es que descansen”. Mentre part del públic el cridava (“En la cuneta quieres que descansen”, “Canta el Cara al sol”), el regidor va continuar: “Han habido muertos de un lado y de otro [...] No voy a hablar si el señor Carrillo y la Pasionaria, y esto es historia, mataron a más gente ellos que Franco. No voy a hablar de Companys.”

img 20180419 wa0023

Els comentaris del regidor no adscrit van rebre l’oposició frontal de la resta de grups. “Et demano que vigilis el que dius. No cal que ens facis classes d’història, no en volem”, va etzibar l’alcaldessa, Maite Aymerich, mentre que Alejandro Aparicio (SVH SI PUEDE) va insistir que s’ha de “condenar una dictadura sanguinaria que sufrieron los españoles durante 40 años y que, por desgracia y a pesar de muchos, a día de hoy sus herederos siguen gobernando España”. Jordi Gil, d’ICV-EUiA, va recordar el cas particular del seu avi, “a qui la Guàrdia Civil anava a buscar a casa constantment per afusellar-lo” i va denunciar que la dictadura represaliés durant 40 anys als vençuts, tot demanant “una mica de respecte per la gent que ha patit perquè si no, sí que prendrem mal de debò”. La regidora no adscrita Susana Martín, que havia compartit grup amb Mateo quan ambdós eren de Ciutadans, va demanar “disculpas por si puse un granito de arena para que esta persona estuviera aquí sentada, me siento muy culpable.”

El portaveu de Junts per Catalunya, Arnau Mata, va exposar: “No vull polemitzar, és el que busca algun regidor d’aquest Ple i alguns membres del públic. [...] És evident que estarem sempre a favor de la memòria històrica i de la restauració de tot el mal que es va fer a la dictadura, i també anuncio que ens hi adherim.”

 

Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
96

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix