Esplugues serà la segona ciutat catalana amb les farmàcies cardioprotegides

Aquest projecte es farà en dues fases, la primera es va iniciar el mes de març i al final d’aquest any, totes les farmàcies estaran dotades de desfibril·lador

Les farmàcies d’Esplugues de Llobregat incorporaran desfibril·ladors de darrera generació en el marc del projecte científic Catalunya, territori cardioprotegit. Aquests desfibril·ladors situats a l’interior de les farmàcies estaran a disposició de qualsevol ciutadà davant d’una necessitat terapèutica. D’aquesta manera, el municipi baixllobregatí es convertirà en la segona ciutat de Catalunya amb les seves farmàcies cardioprotegides, en una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament d’Esplugues i l’Associació de Farmàcies de Barcelona, i que també compta amb la col·laboració de laboratoris Ferrer.

cardio esplugues 4

Dues fases

Aquesta cardioprotecció es farà en dues fases, la primera es va iniciar el mes de març, a 7 farmàcies de les 13 amb què compta el municipi. Al final d’aquest any, totes les farmàcies estaran dotades de desfibril·lador.

“Des de l’Ajuntament, l’any passat  vam portar a terme la instal·lació de 14 aparells a diferents equipaments públics i a espais oberts per garantir que tothom tingués un desfibril·lador a l’abast. Ara agraïm a les farmàcies de la nostra ciutat que s’hagin sumat a l’aposta municipal”, ha dit l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, durant la seva presentació.

Proximitat i accessibilitat

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions el 2017, pot afectar a qualsevol persona i de manera imprevista. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència del trànsit.

cardio esplugues 3

Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i el seu impacte és encara major en les dones que en els homes. El 2016, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya.

“L’única solució (per evitar la mort sobtada per malaltia cardiovascular) és desfibril·lar a la persona dins els primers 10 minuts. És una qüestió de temps. Arreu del món s’imposa el concepte de desfibril·lació pública i l’Ajuntament d’Esplugues n’era conscient”, ha dit el Josep Brugada, president de la Fundació Barcelona Salut.

cardio esplugues

“L’experiència d’instal·lació de desfibril·ladors a les farmàcies té un caràcter preventiu i nosaltres estem a favor de la prevenció. Els desfibril·ladors salven vides, cada vida que es pot salvar ens enriqueix a tots”, ha assegurat Jordi Ramentol, conseller delegat dels laboratoris Ferrer. “Ens vam implicar en aquesta aventura perquè les farmàcies sempre acaben sent el cor del barri”, ha dit Antoni Torres, president de la Federació de Farmàcies de Catalunya.

D’altra banda, Emilio Ablanedo, subdelegat del Govern a Barcelona, ha declarat que “els projectes com el d’Esplugues ens donen una gran tranquil·litat, perquè el cert és que el risc de patir un accident cardiovascular hi és i tots podem ser usuaris d’aquest servei.”

 

Redacció / Fotos: Aj. Esplugues

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix