Víctimes de la guerra i la dictadura de Sant Boi trenquen el silenci

Imprimeix

La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer va acollir l’acte Audiència Memorial i va comptar amb la presència d’un centenar de persones

Aquest passat divendres va tenir lloc, a la Biblioteca Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, l'acte Audiència Memorial, on ciutadans i ciutadanes del municipi que van patir les violències de la guerra i la dictadura van trencar el seu silenci i van obtenir el reconeixement de les institucions i la comunitat. La trobada va comptar amb la presència d'un centenar de persones i es van poder escoltar 12 testimonis.

memorial 1

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, la tinenta d'alcaldia de Ciutat Educadora, Alba Martínez, i el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Puigcorbé, van assistir a l'acte. Moret va posar de relleu "aquest exercici col·lectiu de reconeixement, de reconciliació, de recuperació i de justícia que honora les víctimes que han estat invisibilitzades durant tant de temps i les seves famílies per mantenir vives les seves vides com a símbol de lluita i de resiliència."

memorial 2

L'Audiència Memorial va donar a totes aquestes persones de Sant Boi l'oportunitat de ser escoltades amb atenció i respecte per les institucions i la ciutadania, per obtenir una reparació moral i simbòlica a partir del seu testimoni lliure i afectiu. L'acte va estar precedit d'una recerca complexa per identificar i localitzar persones que van patir la violència de reraguarda (militar o dictatorial), en primera o tercera persona (familiars i descendents).

L'espai de diàleg d'aquesta Audiència Memorial va comptar amb la col·laboració de l'equip de Jordi Palou, advocat i mediador de reconegut prestigi. La iniciativa s'insereix en el Programa Municipal de Memòria Històrica (Sant Boi Recorda), de l'Àrea d'Educació, Convivència i Solidaritat de l'Ajuntament, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona.

 

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat-Diba