ERC-Viladecans proposa millores a la reordenació del sector industrial Roca

Imprimeix

Els republicans han presentat al·legacions a l’avanç de planejament urbanístic del futur àmbit empresarial i residencial previst als terrenys de la factoria de Gavà i Viladecans

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans va presentar un paquet d’al·legacions a l’avanç de planejament urbanístic per a la remodelació del sector industrial Roca, una operació promoguda pels consistoris de Gavà i Viladecans i la multinacional catalana. En concret els republicans proposen millores en els àmbits de la mobilitat, l’habitatge, els usos dels terrenys, els equipaments o l’espai públic.  

La memòria del projecte, que ha estat a exposició pública fins aquesta setmana, és una declaració d’intencions que s’acabarà materialitzant en una modificació puntual del Pla General Metropolità, donant resposta als convenis subscrits pels tres actors de la reforma. ERC fa d’entrada una valoració positiva del pla urbanístic perquè conserva els 650 llocs de treball actuals i compta amb el vistiplau dels sindicats majoritaris.

Barbara Lligadas allegacions Roca

La portaveu municipal republicana, Bàrbara Lligadas ha puntualitzat que “després de resseguir la lletra petita del projecte hem presentat un plec d’al·legacions que considerem necessàries”. “Tenim molt present”, va afegir, “la polèmica reforma del Polígon Industrial Centre, adjacent als terrenys de Roca, i per això mantenim el benefici del dubte, perquè sabem que darrere alguns eufemismes i paraules grandiloqüents la realitat amaga sovint alguns gripaus que amenacen la qualitat de vida de la ciutat i el futur de diverses generacions.”

ERC adverteix del risc de generar grans titulars i grans expectatives, efectistes en termes de publicitat i càlculs electoralistes però difícilment assolibles a curt i mitjà termini i palpables per la ciutadania. Els republicans també assenyalen com “aquest pla gira entorn de les necessitats de la multinacional Roca, per damunt de les prioritats més immediates de la ciutat, ja que preveu com a primera fase la construcció de la nova seu de la companyia i del tram ubicat a Gavà. Només en última instància i d’aquí a 25 anys es culminaria el parc empresarial i d’innovació que ha d’acollir Viladecans.”

Al·legacions

Les al·legacions d’ERC Viladecans en mobilitat plantegen desdoblar la sortida 50 de la C32 repercutint almenys part del cost a la citada reordenació urbanística. L’objectiu és evitar futurs problemes de trànsit tenint en compte l’augment d’activitats econòmiques (Ca n’Alemany, Polígon Centre, outlet, Roca) i de densitat poblacional (1.600 nous habitatges a l’àmbit Roca i 1.200 al Polígon Centre). També posen èmfasi en la necessitat de mantenir dos carrils per banda i amplades similars en les ampliacions de l’avinguda Segle XXI i l’avinguda de la Riera de Sant Llorenç, dues artèries principals que s’encreuaran dins del sector.

Pel que fa a l’habitatge els republicans proposen augmentar el percentatge de protecció pública per sobre del 50%, un 25% del qual hauria de ser de protecció oficial amb facilitats especials per a joves i gent gran, per exemple, a través d’iniciatives d’habitatge compartit. Alhora, sol·liciten reservar sòl residencial destinat a protecció oficial en règim especial per la futura construcció d’una Llar-residència destinada a persones amb discapacitat intel·lectual, una proposta de Viladecans Sí Se Puede que respon a una reivindicació de la Fundació CAVIGA. Pel que fa a les alçades de les edificacions, ERC marca un màxim de planta baixa més quatre en sintonia amb la tònica habitual de Viladecans i excepcions puntuals fins a sis plantes (la memòria preveu alçades de 4 a 12 plantes).

47607

En l’àmbit dels usos del sòl, els republicans insten a fixar unes tipologies similars a les previstes a l’adjacent Polígon Industrial del Centre, eliminant l’ús sanitari, cultural, recreatiu, esportiu i hoteler. En concret, plantegen un únic hotel -preferiblement hotel apartament- a l’àmbit de noves activitats complementàries per donar sortida a les necessitats d’allotjament dels treballadors d’altres zones del món que es desplacin per motius laborals. 

Pel que fa als equipaments, ERC aposta per construir en el futur àmbit un nou poliesportiu municipal tenint en compte la manca d’instal·lacions esportives d’aquest tipus a la ciutat i les dificultats que pateixen nombrosos clubs federats que han de recórrer a instal·lacions privades per entrenar. Finalment, en l’apartat d’espai públic els republicans proposen ampliar zones verdes i reconfigurar les tres places previstes amb una reubicació més propera als habitatges actuals, un monument en record dels treballadors de la Roca que van morir a causa de malalties laborals, zones de pícnic, un parc infantil o un “pipican”, entre d’altres.

Redacció / Foto: ERC-Viladecans