Endesa deixa sense llum veïns de Cornellà per no canviar el comptador

Imprimeix

L’Ajuntament de Cornellà rebutja aquesta pràctica de l’empresa per no instal·lar un equip telegestionat

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha fet un comunicat on rebutja que l'empresa Endesa Distribución Elèctrica efectuï talls del subministrament elèctric als veïns de la ciutat que s'han negat a la substitució del seu comptador per un equip telegestionat, tal com ja han denunciat diverses persones que s'han adreçat als serveis de Consum i Eficiència Energètica del consistori.

Aquests talls es fan a l’empara de la normativa, en concret del Reial Decret 1110/2007, de 24 d’agost, així com d’una ordre que especificava que, abans del 31 de desembre de 2018, les empreses distribuïdores haurien d’haver substituït tots els comptadors dels habitatges de l’Estat pels nous aparells.

1200 1510751021comptadors inteligents

La idoneïtat d’aquests nous comptadors telegestionats i aquesta normativa van ser contestades per la plataforma Stop Comptadors, que rep el suport de diverses entitats veïnals i municipalistes (Convafc, Favbaix, ACM, FMC, entre d’altres). Les seves mobilitzacions i gestions amb el Parlament de Catalunya van propiciar l’aprovació de la Resolució 746/XI, on se sol·licitava que el procés de canvi de comptadors es realitzés amb les garanties sanitàries i mediambientals legalment establertes, d’acord amb la normativa europea, i garantint els drets i protecció dels consumidors.

La situació actual és que, apropant-se al termini marcat per la normativa estatal, Endesa Distribución Elèctrica està començant a realitzar talls del subministrament elèctric als habitatges que s’han oposat a un canvi de comptador, deixant a les famílies sense un servei bàsic com és la llum.

Des de l’Ajuntament es considera greu que no s’hagi valorat per part de l’Estat la resolució del parlament català on es requeria garantir respectar les recomanacions del Consell d’Europa, sobre els perills potencials dels camps electromagnètics i els seus efectes en el medi ambient així com el seu impacte en les persones.

Moció

Ja el novembre de 2016, el Ple municipal va aprovar una moció que instava l’Estat i la Generalitat a què prenguessin mesures per aturar la instal·lació dels comptadors de telegestió, a l’espera d’una solució satisfactòria a les qüestions plantejades pel que fa a la protecció de dades i la repercussió que poguessin tenir per a la salut dels ciutadans.

Redacció / Fotos: Arxiu