Sant Joan de Déu implanta el primer marcapassos sense cables

És la primera vegada a Espanya que s'implanta aquest dispositiu en miniatura a una noia de 15 anys

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha implantat un marcapassos sense cables al cor d’una noia de 15 anys que patia una síncope per asistòlia, un trastorn cardíac que li provocava aturades del cor i pèrdues de coneixement de fins a 15 segons de durada que posaven en greu perill  la seva vida.

És la primera vegada que s’implanta a Espanya un marcapassos sense cable dins del cor d'una menor d’edat. Els marcapassos tradicionals disposen d’un generador amb pila que s’implanta sota la pell del tòrax. Aquest té dos cables que s’han d’introduir per les venes fins al cor. Mitjançant aquests cables, el generador monitoritza el batec cardíac i emet impulsos elèctrics quan detecta una anomalia.

marcapasos medtronic sin cables pediatrico

El dispositiu que s’ha implantat en aquest cas és una càpsula de 0,8 cm3 de volum i dos grams de pes que no necessita cables i que s’introdueix dins del cor directament.  La implantació d’aquesta mena de marcapassos, desenvolupat per Medtronic, ja es fa en adults però fins ara no s’havia fet en nens ni joves. Aquest marcapàs està indicat pels pacients que no necessiten una estimulació cardíaca continuada.     

“Amb la col·locació d’aquest marcapassos busquem preservar les venes del pacient i evitar les complicacions que pot comportar la col·locació dels cables, tant en el moment de l’implant, com posteriorment”, assenyala Georgina Sarquella, cardióloga de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu, que va implantar el dispositiu amb la col·laboració de José María Tolosana, cardiòleg de l’Hospital Clínic.  

Redacció / Fotos: HSJD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
155

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix