ERC-Viladecans veu tracte desigual en les ajudes a les entitats esportives

Imprimeix

Els republicans demanen millores per als clubs “que han de finançar de la seva butxaca el cost del lloguer d’instal·lacions davant la manca d’oferta d’espais”

ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha instat l’equip de govern (PSC+ICV) a buscar fórmules per reconduir “el desordre i el tracte desigual en les ajudes a les entitats esportives de la ciutat detectats després d’haver analitzat el número d’hores que utilitzen les instal·lacions públiques i les subvencions que van rebre per part del consistori durant la temporada 2016-2017”, segons manifesta el grup municipal.

Un cop analitzades les dades arran de les queixes de diverses entitats esportives, la portaveu d’ERC Viladecans Bàrbara Lligadas assegura que “hi ha marge de millora per un tracte més igualitari entre els clubs esportius de la ciutat, sense perjudicar aquells que actualment tenen més beneficis per nombre de socis o per la seva implantació. No qüestionem que els clubs més grans rebin també més suport municipal. Demanem que s'estudiï la possibilitat d'establir contractes programa amb les entitats esportives”. “Una opció", ha afegit, “que permetria endreçar les relacions entre l’Ajuntament i els clubs esportius, evitant així qualsevol indici de possible discrecionalitat en les subvencions que atorga el govern local i donant més estabilitat pressupostària als beneficiaris.”

Podium pista

Manca d’oferta

Els republicans demanen millores per als clubs que han de finançar de la seva butxaca el cost del lloguer d’instal·lacions davant la manca d’oferta d’espais, ja que això representa, segons ERC, un greuge comparatiu respecte altres entitats que gaudeixen d’instal·lacions municipals, sense costos afegits i en alguns casos gairebé en règim d’exclusivitat. “Estem convençuts que l’equip de govern serà receptiu a les nostres demandes, perquè són les demandes  dels clubs que es veuen perjudicats i de pas descartarem qualsevol ombra de dubte en la gestió de les ajudes”, diuen.

Insuficients espais

L’enderrocament del Poliesportiu Municipal del Centre el 2016 i l’entrada en funcionament del nou complex Podium el 2015 no ha contribuït a resoldre la manca d’equipaments esportius a Viladecans, una ciutat especialment activa a nivell esportiu. Podium està sobreocupat, és molt més utilitzat que Atrium i té molta més rotació entre quatre entitats (amb un 44%, un 18%, un 17% i un 13% d’ús, respectivament). Atrium, en canvi, està cedit bàsicament a dos clubs (amb un 71% i un 24% d’ús). ERC entén que aquesta situació és anòmala i que caldria tendir cap a l’equiparació entre les dues instal·lacions esportives municipals.

Equipaments escolars

Els republicans també demanen anar més enllà i explorar un ús més intensiu de les instal·lacions esportives escolars, sempre que sigui compatible amb l'activitat ordinària dels propis centres i ampes. Aquesta mesura, tot i que resultaria insuficient perquè algunes necessitats dels clubs quedarien desateses, sí permetria almenys esponjar i reduir la manca d’espais per a la pràctica esportiva federada, un mal endèmic en una ciutat de més de 65.000 habitants que no para de créixer sense comptar amb els serveis adaptats.

viladecans2007

“Si malgrat les millores que plantegem encara hi ha entitats esportives que han de recórrer a instal·lacions no municipals com a alternativa, aleshores caldrà estudiar nous ajuts per ajudar a cobrir aquest sobrecost”, ha afegit Lligadas.

Dades

Segons les dades de la temporada 2016-2017, Viladecans compta amb més de 30 entitats esportives: cinc clubs apareixen clarament beneficiats respecte la resta pel que fa a les subvencions que reben de l’Ajuntament. Són els mateixos que gaudeixen de més hores en l’ús d’instal·lacions esportives municipals (camp de beisbol, camp de futbol d’Atrium, camp d’esports de la Torre Roja, Atrium i Podium), alguns d’ells en règim d’exclusivitat o gairebé.

Des d’ERC Viladecans Lligadas insisteix en el fet que “no estem demanant reduir el suport que l’Ajuntament està donant a les entitats esportives més consolidades de la ciutat, sinó que es replantegi tot el model de manera que tendim a compensar i equilibrar les grans diferències que detectem entre clubs, per un tracte més just i igualitari.”  

 

Redacció / Fotos: Arxiu