Ajuntaments i Diputació impulsen el programa JUSUR

El foment de la igualtat d'oportunitats de les dones marroquines, repte compartit per la Xarxa Baix Llobregat de cooperació al desenvolupament on participen els ajuntaments d'Esplugues, Gavà, Sant Joan, Sant Vicenç Viladecans

El foment de la igualtat d'oportunitats de les dones marroquines serà a partir d'ara, i fins a l'any 2021, l'eix del programa de cooperació internacional JUSUR. Aquest està impulsat per la Xarxa Baix Llobregat –formada pels ajuntaments d'Esplugues, Gavà, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans– amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. La iniciativa obre la quarta fase de col·laboració d'aquest programa, un dels més veterans i estables del món català, amb nou municipis de la regió de Marràqueix-Safi del Marroc amb els quals s'han fet diferents accions d'enfortiment de les polítiques locals des de l'any 2011.

marroc 3

Els canvis polítics al Marroc, que amb l’aprovació d’una nova Carta Local han provocat en els darrers anys un procés de descen­tralització administrativa i un augment dels espais formals de participació a les institucions, van portar als municipis catalans de la Xarxa Baix Llobregat i la Diputació a col·laborar amb l'Institut Marroquí de Desenvolupament Local (IMADEL) en la transferència d'experiències i acompanyament per a l'impuls de polítiques públiques als municipis marroquins de Souihla, Sidi Zouine, Ait Faska, Sidi Rahal, Zamrane, Oulad Aarad, Al Ataouia, Ait Ourir i els districtes de Guéliz i Ménara de la ciutat de Marràqueix. Finalitzada la tercera fase del projecte a finals del 2017, i amb l’elaboració sobre el terreny d’una exhaustiva avaluació del treball encarregada a una consultora externa, el Plenari de la Xarxa Baix Llobregat ha fet una valoració molt positiva. Així, tots els actors han decidit ara donar continuïtat a aquesta cooperació tècnica fins a l'any 2021. 

Oportunitats

La quarta fase del programa se centrarà, però, a partir d'ara, en la promoció de l'apoderament de les dones. Així, es fomentarà l'accés a l'educació reglada de les nenes i adolescents en totes les etapes, la lluita contra la violència de gènere i la protecció de les víctimes d'aquesta xacra, la promoció de la independència econòmica de les dones a través de programes d'educació no sexistes, la implicació de les dones en els afers públics i l'acompanyament a les dones per millorar la seva salut sexual i reproductiva.

3a413584b173e283cea3bda8267342f7

A partir de la identificació de les necessitats, es faran accions d'assessorament tècnic, així com formacions a personal de l'administració, quadres electes i ciutadania. Cada municipi aportarà anualment 6.000 euros al programa JUSUR, mentre que altres 20.000 euros se sol·licitaran a la Diputació de Barcelona. El programa també és obert a la incorporació d'altres col·laboracions públiques o privades.

Tret de sortida

El tret de sortida al nou Pla de Treball 2018-2021 es va donar el dimarts 27 de febrer, amb la celebració del tercer Plenari de la Xarxa Baix Llobregat a Viladecans –ciutat que lidera el projecte–, on s'ha acordat també treballar per a l’organització d’una visita institucional dels alcaldes i alcaldesses al Marroc, que correspongui a les realitzades pels representants marroquins a Catalunya des del 2011.

marroc 2

El Plenari ha estat inaugurat per l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i hi han estat presents responsables tècnics i polítics de les institucions catalanes. Hi eren la regidora d'Educació i Cooperació d'Esplugues, Mariber Peláez; el tinent d'alcalde de Benestar i Acció Social de Gavà, Miquel Àngel Díaz; el regidor de Solidaritat de Gavà, Eric Plaza; el tinent d'alcalde de Cultura, Cooperació i Nova Ciutadania de Sant Joan Despí, Álex Medrano; el regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Àngel Camacho; la regidora de Participació, Solidaritat i Cooperació de Viladecans, Maria Ávila, i la cap de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Lupe Moreno.

Redacció / Fotos: Oxfam-Arxiu-Aj. Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix