L'Ajuntament de Viladecans ajuda a tramitar el nou bo social elèctric

Imprimeix

Famílies nombroses, pensionistes i llars amb baixos ingressos poden beneficiar-se de descomptes de fins al 40 % en la seva factura

L'Ajuntament de Viladecans ha redoblat en els tres últims mesos l’atenció del seu servei d'assessorament energètic, després dels canvis que el Ministeri d'Energia va introduir l'octubre passat en el bo social elèctric. L’objectiu del consistori baixllobregatí és que cap família que pugui acollir-se al descompte social de la factura de la llum es quedi sense aquest benefici. La nova regulació modifica les condicions i obliga a realitzar una nova sol·licitud abans del 10 d'abril a aquelles persones que ja eren beneficiàries. Per això, les peticions d'assessorament municipal s'han incrementat.

Contractades cinc persones

L'Ajuntament ha contractat cinc persones, a través d'un pla d'ocupació finançat per la Diputació de Barcelona, per reforçar el seu servei d’assessorament. De moment, s'ha informat a 1.235 famílies i gairebé la meitat (603) s'han pogut acollir al bo social. Fins a mitjans de febrer s'havia ajudat a renovar-ho a la meitat d'aquests beneficiaris. El servei, que es presta a l’Àrea de Medi Ambient amb cita prèvia, ajuda les famílies a recaptar la documentació necessària i a tramitar-la davant l'empresa, perquè les dificultats burocràtiques o el desconeixement no impedeixin beneficir-se de la mesura.

img 45841

Beneficiaris

El nou bo social, que algunes associacions de consumidors han criticat per considerar-lo més restrictiu que l'anterior, estableix renovats criteris per accedir al descompte en la factura: les famílies nombroses i els pensionistes amb ingressos mínims mantenen els seus beneficis, mentre que, per a la resta de famílies, la norma incorpora criteris de renda (tenir un contracte de menys de 3 kWh ja no donarà benefici per si mateix). Així, s'estableixen tres categories de beneficiaris, que podran veure reduïdes les despeses imputables al terme de potència i de consum de la seva factura en un 25% (famílies vulnerables), un 40% (famílies vulnerables severes) o un 100% (famílies en risc d'exclusió).

Altra de les grans novetats és la imposició d'un límit de consum amb dret a descompte, que se situa entre 1.200 i 3.600 kWh a l'any en funció del nombre de persones a la llar. Aquesta mesura també ha estat qüestionada per les associacions de consumidors perquè, diuen, penalitza aquelles famílies que utilitzen sistemes de calefacció per electricitat a l'hivern.

bono social

L'aplicació dels descomptes en cap cas és automàtica, sinó que ha de sol·licitar-la la persona titular del contracte de subministrament elèctric i haurà de renovar-la cada dos anys. El benefici solament pot sol·licitar-se per a l'habitatge habitual i és compatible amb totes les tarifes, incloses les de discriminació horària. El bo social només l´ofereixen les sis companyies comercialitzadores de referència (Endesa, Iberdrola, Gas Natural, EDP, Viesgo i CHC) per a les llars acollides al preu voluntari al petit consumidor (PVPC).

Redacció / Fotos: Ajuntaments-particulars