L'ambaixada espanyola denega els visats a dos activistes del Congo

Imprimeix

Sylvie Luzala i Erick Kambale havien de participar en una xerrada a Castelldefels i Cornellà sobre les conseqüències de la indústria extractiva del coltan sobre la població congolesa

Sylvie Luzala i Erick Kambale havien de participar aquest dimecres en la tercera edició del Mobile Social Congress, organitzat per Setem Catalunya, per explicar les implicacions que la tecnologia mòbil té en la guerra, la violència i la violació de drets humans a la República Democràtica del Congo. Aquest país acumula el 80% de les reserves mundials de coltan, el mineral bàsic per al sector. Integrants de l’organització congolesa Etoile du Sud, Luzala i Kambale havien estat convidats per l’Associació Catalana per la Pau per participar en una gira de sensibilització que incloïa municipis com Manresa, Castelldefels i Cornellà.

Cap d’aquestes accions es podrà fer perquè l’ambaixada espanyola a Kinshasa, la capital del país, els ha denegat el visat. Segons la resolució del recurs, “l’objecte i les condicions del viatge no són fiables” i “no s’aporta documentació addicional que permeti valorar positivament l’objecte del viatge”. Versió que contradiu Joana Mariné, responsable dels projectes a l’Àfrica de l’Associació Catalana per la Pau: “Hem aportat fins a una vintena de documents que inclouen dues cartes oficials de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que avalen el viatge”. “Estem acostumats a demanar visats per poder portar activistes de països com Palestina, el Iemen o Mali, i és la primera vegada que ens passa això”, afegeix Mariné.

Etoile du Sud

Aquesta organització treballa, fonamentalment, en la formació de la població sobre el seu dret a la salut i en la construcció d’un moviment a nivell nacional pel Dret a la Salut. L’Associació Catalana per la Pau hi col·labora en un projecte per promoure l’accés a la salut de les dones, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Manresa.

Paral·lelament, centra bona part de la seva activitat a l’est del país on el conflicte armat és més intens, per la gran concentració de mines de coltan i altres minerals. Des de 1998, l’afany per controlar-ne l’extracció s’ha traduït en més cinc milions de víctimes mortals. Etoile du Sud treballa en la denúncia d’aquests crims i de tots els actors armats, empreses i països que els financen.

Redacció / Foto: Arxiu