Viladecans retirarà l’amiant d’edificis públics i privats

Imprimeix

La moció presentada al Ple per ERC, que vol facilitar als propietaris l’eliminació d’aquest material cancerigen, va tenir el suport de la totalitat de la resta de grups municipals

El grup municipal d’ERC a Viladecans va presentar ahir al Ple de febrer una moció per identificar i retirar el fibrociment d’edificis públics i privats i per l’adhesió a la campanya ‘Amiant Zero a Europa’ impulsada per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant i Ecologistes en Acció. Els republicans van aconseguir el suport de la resta de grups municipals i la moció va ser aprovada per unanimitat. A la moció indica fer un mapatge per identificar la presència de fibrociment, elaborar un cens d’instal·lacions amb amiant i establir un pla d’acció progressiu per retirar aquest material prohibit des del 2001 pels seus efectes cancerígens.

amiant vila decans

La moció també contempla una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars. Alhora insta el govern local a incentivar la retirada de fibrociment en propietats privades, impulsant totes les mesures possibles per facilitar als titulars l’eliminació del material en immobles i terrenys, seguint totes les mesures de prevenció i control. 

La moció dona suport demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Viladecans que hagin patit l’exposició activa a l’amiant i a altres substàncies perilloses per la salut en el seu lloc de treball, com la pols de sílice causant de la silicosi, una malaltia del pulmó provocada per la inhalació de pols i que va afectar durant anys sense saber-ho a molts empleats de la factoria Roca a Gavà i Viladecans

roca amiant

Precisament, tal i com informa el Col·lectiu Ronda, una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès que la multinacional Roca és responsable de la mort el 2015 d’un extreballador com a conseqüència d’un mesotelioma pleural, un tumor causat per la inhalació d’amiant durant els més de 50 anys que l’home va treballar a la fàbrica del Baix Llobregat.

La moció d’ERC també exigeix al Govern espanyol i als grups parlamentaris presents a la Comissió de Treball i Seguretat Social del Congrés dels Diputats que agilitzin els tràmits i avancin en la creació d’un Fons de compensació i suport a les víctimes de l’amiant, tal com marca la Proposició de llei aprovada el passat 10 d’octubre de 2017.

Redacció / Fotos: Arxiu