Convocada una manifestació contra l’ús de cavalls als Tres Tombs de Molins

La plataforma Prou Tracció a Sang vol donar “visibilitat” a les seves demandes en aquesta festa i organitzarà diumenge 25 de febrer una acció de protesta

Una de les festes amb més tradició a Catalunya és la dels Tres Tombs, que se celebra amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó. Un acte que consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població, curses o benediccions dels animals, entre altres. Al Baix Llobregat, poblacions com Sant Joan Despí, Gavà, Collbató, Martorell, Torrelles de Llobregat, Esparreguera, Begues, Esplugues, El Prat, Olesa de Montserrat o Molins de Rei apleguen un gran nombre de persones i, alhora, representa una de les dates més assenyalades en el calendari festiu d’aquests municipis.

trestombs 3 protestes

La polèmica per la utilització de cavalls ha sorgit amb molta força en els darrers anys. Les morts de cavalls a Barcelona, Terrassa o Torrelles de Llobregat tirant d’un carruatge turístic, durant la cavalcada de Reis o als Tres Tombs ha encès els ànims de les protectores i associacions d’animals que consideren que l’animal se sotmet a un sobreesforç. Segons la membre de la Comissió de Protecció Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi d’Advocats, Eva Díaz, ja fa temps que “denunciem que caldria eliminar la utilització d’animals i substituir-los per tractors o altres mecanismes.”

trestombs 1 protestes

Acció pacífica

Precisament, aquest diumenge 25 de febrer, se celebra els Tres Tombs de Molins de Rei, on hi ha convocada per la plataforma Prou Tracció a Sang una manifestació contra la utilització del cavall a la festa.

Segons Patricia Lorenzo, coordinadora de la plataforma, l’objectiu de la manifestació és “donar més visibilitat a les nostres reivindicacions, que no són altres que eliminar la utilització del cavall als Tres Tombs. Fins ara el cavall era el centre de la festa, però pensem que els temps han canviat i la realitat actual és un altre”. Lorenzo reconeix que l’Ajuntament de Molins de Rei ha començat a fer passos importants cap al respecte als drets dels animals eliminant del programa de la Fira de la Candelera les passejades amb poni. “És per això que considerem que és un bon lloc per donar ressò a les nostres reivindicacions i perquè la Generalitat pugi al tren de l’evolució moral i abolir l’explotació i tracció animal”, afirma. Des de la plataforma es vol deixar ben clar que “no volem abolir els Tres Tombs, però demanem que no s’utilitzi animals a la festa. Voldríem que Catalunya donés una altra imatge”. La coordinadora reconeix que des de l’organització dels Tres Tombs de Molins de Rei no estan gens “contents amb l’acció que farem diumenge” i afegeix que “no volem enfrontaments amb ells perquè no és res personal, toti que fa un parell d’anys es va produir una agressió. Tenim una mica de por del que pugui passar, però nosaltres anirem a manifestar-nos de manera pacífica i sense generar conflictes perquè la gent prengui consciència del patiment d’aquests animals.”

trestombs 2 protestes

D’altra banda, des de l’Associació dels Tres Tombs de Molins de Rei es qualifica d’ignorants als que ataquen la festa. En un escrit al portal web Viu Molins de Rei, Carles Ruiz, explica que “és fals que no es tracti bé els cavalls. Els cuidadors dels cavalls i bestiar estimen els seus animals com els qui més, en tenen cura i vetllen perquè la seva salut sigui la millor possible” i afirma que quan “nosaltres carreguem un carro, sembla espectacular, però és tot un truc perquè a dins van buits, no pesen. A més, la major part dels carros pesats són tirats per dos o més cavalls”. La polèmica està servida.

Redacció / Foto: Arxiu-Prou Tracció a Sang-Anagrafic

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix