Els gossos per “streaming”, teràpia per als pacients immunodeprimits

Imprimeix

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha ampliat en els últims anys aquestes intervencions en tots els àmbits assistencials per distreure i motivar els infants durant el tractament

L'Hospital Sant Joan de Déu va ser el primer centre hospitalari d'Espanya que va crear, el 2010, una unitat d’intervencions assistides amb gossos. L'objectiu va ser des de l'inici treballar, mitjançant la interacció amb l'animal, els aspectes emocionals, físics o socials dels nens tractats a l'Hospital: motivar els infants en el seu procés de recuperació i reduir el seu estrès.

Tanmateix, els pacients immunodeprimits que estan ingressats amb mesures d'aïllament, com és el cas dels que acaben de rebre un trasplantament de medul·la òssia o els nens ingressats a la planta d’oncologia que tenen les defenses molt baixes, no podien rebre les visites dels animals per motius d'asèpsia. L'equip de Child Life (professionals de l'Hospital que ofereixen suport emocional als nens i les seves famílies) va decidir solucionar el problema amb les professionals de la unitat d'intervencions assistides amb gossos.

ctac portada 18

La solució trobada per l'equip van ser les transmissions en directe per "streaming". Una professional entra a l'habitació on està ingressat el nen o la nena i es connecta mitjançant una trucada de vídeo amb un equip de la unitat que està ubicat físicament en un altre espai de l'Hospital perquè, mitjançant un telèfon mòbil o una tauleta, el nen pugui veure l'animal i interactuar amb ell. A través del joc, l'equip de la unitat crea una situació que ajuda al pacient a parlar de la seva malaltia d'una manera indirecta i a manifestar les seves emocions. En alguns casos, simulen en l'animal alguna de les cures o procediments que es duen a terme amb el petit pacient per tal de combatre les seves pors.

Els professionals consideren que la intervenció assistida amb gossos obre una finestra a l'exterior per a aquests nens i permet pal·liar la incomunicació que pateixen en haver d'estar aïllats de l'exterior durant un període de temps perllongat. Sempre que és possible, quan el pacient surt de la situació de immunodepressió es troba presencialment amb els gossos de teràpia de Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) i amb les tècniques que han participat en les sessions via streaming.

Redacció / Fotos: Hospital de Sant Joan de Déu