Es posa en servei a Castelldefels i Sant Joan Despí els Park&Ride

L'objectiu del nou servei P+R de l'AMB és potenciar l'ús del transport públic, augmentant l'oferta d'estacionament al voltant de les estacions ferroviàries i facilitant la intermodalitat amb el vehicle privat

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa oficialment a Castelldefels i Sant Joan Despí, de la mà dels respectius consistoris i Renfe, els dos primers aparcaments de Park&Ride metropolità (P+R), que facilitaran l'intercanvi modal entre el transport públic i el vehicle privat, amb l'objectiu de reduir l'ús d'aquest darrer. El servei, que arribarà properament a d'altres municipis metropolitans i que en un futur aprofitarà les dades disponibles a través de la T-Mobilitat, s'emmarca en el pla de reducció de la contaminació atmosfèrica de la metròpolis, amb l'objectiu de fomentar el canvi d'hàbits i millorar la qualitat aire.

Els actes d'inauguració, que han tingut lloc aquest matí a Castelldefels i a Sant Joan Despí, han comptat amb la presència d'Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB i alcalde de Sant Joan Despí, Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels, i Félix Martín, Director de Rodalies de Catalunya.

park castelldeefels

En un estudi d'anàlisi previ, l'AMB va localitzar prop de 85 aparcaments al voltant de les estacions ferroviàries, dels quals, uns 60 estan l'àmbit de gestió de l'AMB i poden esdevenir, en un futur, possibles parks&ride. En aquest context, des de l'AMB s'ha calculat que hi ha aproximadament 6.000 places d'aparcament al voltant de les estacions i es proposa, com a objectiu, destinar-ne 1.500 reservades preferentment a usuaris del transport públic.

"Un dels greus problemes que tenim és l'aire que respirem. Des d'Europa en acaben de tornar a cridar l'atenció pels nivells de contaminació de l'aire, amb afectacions directes per a la salut. Únicament ho podrem canviar si prenem mesures estructurals i canvis els hàbits", ha exposat aquest matí Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, tot recordant les diverses iniciatives i serveis que l'AMB està implantat en l'àmbit de la mobilitat per facilitar aquest canvi. "L'AMB està compromesa, però fan falta més compromisos. L'Estat hauria de presentar un pla d'actuacions per combatre la contaminació atmosfèrica, de forma decidida, a les grans àrees metropolitanes", ha afegit.

"Des de Renfe és molt important donar  facilitats als clients per fomentar l'ús del transport públic. Castelldefels i Sant Joan Despí són punts molt potents de connexió amb Barcelona i volem convèncer els ciutadans de fer desplaçaments sostenibles, ja sigui deixant el cotxe a casa o aparcaments d'aquests tipus. El trens de Renfe han de ser i volem ser una solució en els desplaçaments", ha explicat Félix Martín, Director de Rodalies de Catalunya.

"Castelldefels és un dels municipis que, en col·laboració amb l'AMB, ha posat en marxa el servei de park & ride. L'objectiu principal és incentivar l'ús del transport públic, facilitant la combinació de vehicle privat i transport públic. El servei de park&ride coincideix amb la voluntat del Pla de Mobilitat Urbana i Segura elaborat amb veïns i veïnes de Castelldefels, orientat a reduir les emissions de CO2, i per tant, aportar el nostre granet de sorra en la lluita per aturar el canvi climàtic", ha assenyalat Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels.

Nova App "AMB P+R"

El servei P+R, que funcionarà de forma similar a les zones blaves i verdes o altres zones regulades d'estacionament, compta amb una reserva de places exclusives per als usuaris del servei P+R, amb la corresponent senyalització; i funciona mitjançant l'aplicatiu mòbil per als usuaris, per a dur a terme el control del servei (AMB P+R), i una màquina comprovadora. Amb aquesta darrera, l'usuari ha de justificar l'ús del transport públic mitjançant l'autorització dels seus títols de transport.

maquina validadora

L'horari de funcionament del servei d'aparcament P+R va lligat als horaris dels trens que circulen per l'estació de ferrocarril i a la setmana laboral de 5 dies dels potencials usuaris del servei: de dilluns a divendres feiners, de 5.00h a 23.00h. Es du a terme un control de vigilància de la zona d'aparcament P+R per part dels vigilants o policia local del municipi.

park castefa

Proves pilot

En el cas de l'aparcament P+R de Castelldefels, s'han reservat un total de 100 places a l'aparcament ubicat just al costat mar de l'estació de Rodalies. Concretament, al llarg del primer tram del carrer Antic Camí Ral de València. D'aquestes 100 places, n'hi ha dues places reservades per a persones amb mobilitat reduïda situades al costat d'un dels accessos. Diàriament, 13.300 clients diaris fan ús dels serveis de la línia R2 sud de Rodalies de Catalunya en aquesta estació, on els viatgers disposen d'un tren cada 10 minuts per desplaçar-se a Barcelona en hora punta en un temps de viatge de 21 minuts.

park adn castefa

L'aparcament P+R de Sant Joan Despí està situat al carrer de Jacint Verdaguer, delimitat entre la passarel·la que dóna accés a l'estació de Rodalies i la senyalització del tram del carrer reservat pel servei. El nombre de places reservades pel servei de park&ride metropolità és de 41 places, distribuïdes en 21 places al costat esquerra sentit passarel·la i 20 places al costat dret. Addicionalment, les dues places del costat dret més properes a la passarel·la d'accés a l'estació quedaran adequades i reservades per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta estació és utilitzada diàriament per una mitjana de 6.200 client, i amb serveis de la línia R1 i R4 de Rodalies de Catalunya amb un tren cada 10 minuts en hora punta que connecten Sant Joan Despí amb Barcelona en només 10 minuts.

santjoandespi park

Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels-Aj. Sant Joan Despí-AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix