Es constitueix el Parc Natural del Montserrat

Imprimeix

Un projecte promogut per la Diputació de Barcelona conjuntament amb setze municipis de l’entorn entre els quals es troben els d’Olesa, Abrera, Collbató i Esparreguera

La sala de la Façana del monestir de Montserrat va acollir ahir divendres migdia l’acte de constitució del Parc Rural del Montserrat, un projecte promogut per la Diputació de Barcelona conjuntament amb setze municipis dels entorns de la Muntanya de Montserrat (Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Olesa de Montserrat, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell) per desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori.

montserrat 3

L’acte va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, juntament amb l’abat de Montserrat, Josep  Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, i ha comptat amb la participació del vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras i els alcaldes i alcaldesses dels 16 municipis participants en el projecte. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat, ha intervingut a l’acte com a representant d’un dels quatre municipis impulsors del projecte, juntament amb l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; el d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el del Bruc, Enric Canela.

montserrat 2

El pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte de constitució del Parc Rural del Montserrat valorant molt positivament el projecte per la seva aposta per recuperar l’activitat agrícola a la zona de l’entorn de Montserrat. El pare Abat també ha mostrat el desig que la Moreneta “estengui la seva protecció” als municipis que conformen el Parc Rural i també damunt Catalunya “en aquest moment particular de la nostra història”. Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras, ha destacat que aquest projecte ha estat possible gràcies a les ganes de sumar i col·laborar dels alcaldes i alcaldesses dels municipis del territori, un territori que, segons Guiteras, cal mirar “com un tot”, apostant per una bona gestió forestal però també aprofitant totes les capacitats i oportunitats que dona l’activitat agrària. Per a Guiteras, “cal generar oportunitats a partir de la visió estratègica”  i un parc rural, ha afirmat, “és un espai per generar oportunitats”. En aquest cas, el parc Rural del Montserrat “explicita aquestes grans oportunitats que té aquest territori”. El vicepresident primer de la Diputació també ha

Dotació econòmica

El vicepresident primer de la Diputació també ha anunciat que serà l’ens provincial qui dotarà econòmicament de possibilitats el Parc Rural gràcies al projecte “Barcelona Smart rural”, dotat amb cinc milions d’euros, dels quals, 700.000 euros van destinats a temes agraris. Tot plegat per fer possible un Parc Rural que és l’únic de caire supramunicipal que hi ha no només a l’Estat espanyol sinó també a tot Europa.

Característiques

Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris, ha encarregat de fer l’explicació tècnica del conveni del parc rural. Callau ha explicat que aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé, a més d’una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoril, sense oblidar productes com la mel o l'horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l'oli i el vi, entre d'altres. Precisament, l’objectiu del Parc Rural del Montserrat és engegar actuacions encaminades a valoritzar i diferenciar els productes agraris produïts en aquest territori i facilitar la incorporació de nous emprenedors pagesos i elaboradors artesans, mitjançant un banc de terres i un espai de test.

Altres objectius són la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d’incrementar l’activitat silvopastoral amb ramats i per la prevenció d’incendis forestals, així com en donar a conèixer i apropar els ciutadans a aquest entorn rural privilegiat dels entorns de la muntanya de Montserrat.

Diagnosi del territori

Ara que s’ha signat el conveni per engegar el Parc Rural del Montserrat, des de la Diputació de Barcelona es treballarà en l’elaboració d’una diagnosi del territori que servirà per elaborar el document de gestió del parc, que recollirà les línies mestres a seguir i els projectes concrets. L’objectiu és tenir enllestit aquest document el mes de juny.

montserrat 4

Després que tots els alcaldes i alcaldesses hagin rubricat el conveni, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha clos l’acte agraint els esforços de tots els municipis i del patronat de la Muntanya de Montserrat, així com la feina feta pel departament de Territori i sostenibilitat de l’ens provincial. Segons Conesa, la Diputació vol que tots els municipis tinguin oportunitats, i per això es volen potenciar les fortaleses del territori, per tal que sigui productiu i una font de negoci per als seus habitants. Tot plegat preservant i incentivant l’activitat agrícola, una tasca en la qual ja té experiència la Diputació, amb projectes com el Life Montserrat o Barcelona Smart rural.

 

Redacció / Fotos: Aj. Olesa-Diputació de Barcelona