Critiquen al govern municipal la seva inacció i mantenir la ciutat aturada

ERC-Viladecans retreu al PSC i ICV que prioritzi la construcció de nous habitatges i el creixement de la població per damunt de les prioritats dels veïns

El grup municipal d’ERC a Viladecans ha retret als dos socis al capdavant de l’Ajuntament (PSC+ICV) que mantinguin els grans projectes de ciutat aturats i ha lamentat la inacció que impregna l’obra de govern durant aquest mandat. En concret els republicans assenyalen la reforma pendent de la Rambla Modolell i els Jardins de Magdalena Modolell, la nova pista d’atletisme, la millora del barri d’Alba-rosa o la futura biblioteca pública de Can Ginestar.

La portaveu municipal d’ERC, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “la ciutat està aturada, aquest mandat l’acció de govern de l’Ajuntament ha anat al ralentí tal com demostren projectes estratègics que continuen pendents a poc més d’un any de les municipals. Un clar exemple és la reforma de la Rambla Modolell. El 2015 des d’ERC ja vam proposar convertir-la en un espai exclusiu per a vianants i tres anys després el consistori només ha fet un procés participatiu però no ha previst ni un euro per a la remodelació del passeig als pressupostos de 2018.”

Manca de manteniment

El mateix ha succeït -insisteixen els republicans- amb els Jardins de Magdalena Modolell, un dels pocs espais públics oberts al casc antic que forma part del conjunt històric de la Torre Modolell, actual seu d’alcaldia. L’estat de deixadesa i manca de manteniment d’aquest pulmó verd és objecte de les crítiques dels veïns des de fa temps, especialment arran de la ventada de gener de 2009 que va fer caure bona part de l’arbrat del Parc dels Ocellets.

jardins modolell

Lligadas ha afegit que “l’absència de directrius clares ha agreujat aquesta dinàmica durant el mandat municipal, el consistori de Viladecans viu de renta i confia a la iniciativa empresarial el lideratge de la ciutat tal com s’ha posat de manifest amb la remodelació de la factoria Roca o l’outlet. Estem deixant en mans del sector privat el futur de la ciutat, delegant la responsabilitat que pertoca a l’Administració local. Per això cal recuperar l’empenta de la ciutat.”

Ni rastre

Esquerra també recorda que continua al tinter la proposta de construcció d’una pista d’atletisme reglamentària tal com reclamen des de fa dècades atletes i familiars en una ciutat que compta amb diversos medallistes olímpics i que ha fet del binomi Viladecans / marxa atlètica un emblema i un referent al món. Malgrat els compromisos i les promeses dels diferents governs socialistes al capdavant de l’Ajuntament, els esportistes de Viladecans continuen entrenant fora de la seva ciutat, a l’espai públic o en condicions molt precàries al costat del camp de beisbol.

pista atletisme baixa

Un dels altres projectes estrella d’aquest mandat havia de ser la segona biblioteca pública de la ciutat, una proposta que ERC també va plantejar a l’antiga Bòbila de Sales durant l’última precampanya pels comicis municipals. El PSC va “comprar” la proposta reubicant-la a l’antiga masia de Can Ginestar, al barri de Montserratina. Tot i la declaració d’intencions per part de l’equip de govern i les informacions que ha anat publicant als mitjans públics municipals, l’equipament continua avançant a pas de tortuga i res fa pensar que pugui entrar en funcionament durant l’actual mandat. Els republicans recorden que segons el Mapa de Lectura Pública de Catalunya de 2014 per nombre d’habitants (66.000) Viladecans hauria de comptar amb una segona “biblioteca de proximitat”, a més de la biblioteca central urbana inaugurada el 1999 de l’Avinguda Josep Tarradellas i que encara no té nom.

Esquerra també lamenta els retards crònics en les actuacions de millora de la via pública i els serveis al barri d’Alba-rosa, una de les zones eternament oblidades per part de l’Ajuntament on el 2017 ha promogut un procés participatiu que tan sols es traduirà en l’arranjament de poc més d’un carrer.

“La Rambla Modolell, el Parc dels Ocellets, la segona biblioteca, la pista d’atletisme, més equipaments esportius després d’haver enderrocat el Poliesportiu Municipal del Centre, una piscina descoberta a la mida de Viladecans perquè la gent no hagi d’anar Sant Climent, afrontar la reforma integral d’Alba-rosa... Aquestes són les prioritats que considerem des d’ERC Viladecans perquè són ni més ni menys les prioritats que reclamen els veïns”, ha afegit Lligadas.

Altres preocupacions

En canvi, segons la portaveu republicana “el més preocupant és comprovar com els grans projectes de ciutat pel PSC i ICV es resumeixen en totxana i més totxana. És el cas del Pla de Llevant amb gairebé 3.000 habitatges, la reforma del Polígon Centre amb 1.200 o la remodelació de l’antiga factoria Roca amb 1.600 habitatges més. És a dir, créixer de forma insostenible tensant encara més la qualitat de vida dels veïns sense els serveis, els equipaments ni les comunicacions adaptades al nou volum de població”. “Definitivament aquest no és el nostre model de ciutat i estem convençuts que tampoc és el model que vol la majoria de la ciutadania de Viladecans”, ha conclòs.

Reducció del deute

ERC es pregunta el motiu dels retards en projectes com la reforma de la Rambla Modolell o la segona biblioteca pública i recorda a l’equip de govern que ja no es podrà amagar darrere els retards en els pagaments per part de la Generalitat: el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda -amb Oriol Junqueras al capdavant- ha reduït en un 90% el deute amb l’Ajuntament de Viladecans dels 4,5 milions de març de 2016 als 457.689 euros a octubre de 2017.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
169

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix