Alerta taronja per afrontar a l'increment de l'activitat gripal

Imprimeix

Ja afecta 97,67 casos per 100.000 habitants, i en les properes setmanes superarà la barrera epidèmica, situada en els 109,4 casos per 100.000 habitants

Amb un recent i notable increment de circulació de virus, l’activitat gripal a Catalunya ha superat ja el nivell de base. Però tot i aquesta activitat creixent, encara no ha entrat en fase epidèmica, un fet que es preveu que passi en les properes setmanes. En aquest sentit, el llindar de base per aquesta temporada s’ha establert en una taxa d’incidència de síndromes gripals de 75,8 casos per 100.000 habitants, i en l’última setmana ja s’ha situat en els 97,67 casos. Amb tot, encara no supera el llindar epidèmic establert per aquesta temporada, que és de 109,4 casos per 100.000 habitants, i que està basat en les dades d’incidència provinents dels períodes epidèmics d’onze temporades anteriors. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).

imatge destacada2

El nombre de metges de la xarxa sentinella participants en aquesta temporada és de 60 (34 de medicina de família i 26 pediatres) ubicats en 43 centres d’atenció primària distribuïts per diverses comarques i amb una cobertura de l’1.03% de la població de Catalunya. Aquests professionals recullen mostres faríngies i nasals durant tota la temporada i aporten les dades de morbiditat atesa. Els virus que s’estudien, a més del virus gripal VGA, VGB, VGC, són el virus respiratori sincicial (VRS), virus para-influença 1, 2, 3 I 4 (VPI), adenovirus (ADV), coronavirus, enterovirus, rinovirus, metapneumovirus i bocavirus.

Augment entre els joves

Durant la setmana del 18 al 24 de desembre, s’han aïllat 19 virus de la grip (5 VGA i 14 VGB) a les mostres recollides per la xarxa de metges sentinella. Els casos de grip han augmentat en tots els grups d’edat, especialment en el grup de 0-4 anys i de 5-14 anys. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 18 al 24 de desembre s’han registrat 6 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 52; A més, la gran majoria, el 82%, no estaven vacunats.

Activitat als centres sanitaris

Durant la setmana del 20 al 26 de desembre, els professionals sanitaris han atès un total de 74.668 urgències hospitalàries, un 5,25% més que la setmana anterior i un 1,96% més que la mateixa setmana de l’any passat. El 9,53% de les d’urgències ateses han requerit ingrés; són un 1,89% menys de les ingressades la setmana anterior i 3,52% menys que la mateixa setmana del 2016. Del total d’urgències hospitalàries 51.996 corresponen a població adulta, mentre que la resta -18.655, un 26,55%- correspon a població pediàtrica.

vacuna grip

Amb l’increment d’activitat, els centres han activat els seus plans de contingència, emmarcats en els 22 plans de contingència territorials que per a aquest hivern s’han planificat i activat, amb l’objectiu final, de millorar l’adequació del procés d’atenció continuada i urgent, i aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i amb la millor qualitat possible. En aquest sentit, aquests plans concreten la resposta que el conjunt de dispositius d’un territori han de desplegar en funció de la pressió assistencial de cada moment: increment d’activitat, contractació de personal, adequació de llits, flux de pacients entre dispositius, reforç de transport sanitari, flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i reforç de l’atenció primària.

Mesures de prevenció

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular.

Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat pel seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Redacció / Fotos: Arxiu