Sant Joan de Déu simula una jornada d’activitat en una UCI de cartró

Imprimeix

És l’únic centre d’Europa que aplica la simulació al disseny d’espais assistencials

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha creat en cartró i a escala real una rèplica d'un box de la Unitat de Cures Intensives Neonatals  (UCIN) per simular algunes de les activitats assistencials més crítiques que els professionals han de fer en aquest espai. Amb aquesta simulació busquen poder determinar quines dimensions han de tenir els boxs de la futura UCIN abans d'encarregar el seu disseny als arquitectes.

La nova Unitat de cures intensives de nounats tindrà una superfície d'entre 1.600 i 2.000 metres, i disposarà d'entre 50 i 58 llits. Les obres de construcció començaran a finals de 2018.

Sant Joan de Déu és el primer hospital d'Europa que fa simulacions reals del funcionament d'un espai assistencial i de l'activitat que es du a terme, abans de construir-lo. Fins ara es realitzaven maquetes per analitzar la distribució dels espais però no es simulava l'activitat real que s’hi fa a dins.

La simulació es va dur a terme durant dues jornades, on els professionals van simular una oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), una reanimació cardiopulmonar (RCP) i una cirurgia. Van utilitzar un ninot robotitzat com a pacient i actors han fet de pares.

Col·laboració

Per organitzar la simulació, l'Hospital Sant Joan de Déu va comptar amb la col·laboració del Boston Children’s Hospital. Des de fa quatre anys manté amb el centre una aliança mitjançant la qual professionals experts en simulació de l'hospital americà ensenyen a professionals de Sant Joan de Déu, les ajuden a testar espais, aparells, processos mèdics ...

L'Hospital disposa d'un espai de robòtica i simulació, l'espai Darwin, en el qual estudiants i professionals poden recrear situacions clíniques crítiques o poc habituals, assajar habilitats tècniques, prendre decisions i actuar coordinadament en equip, entre d’altres.

 

Redacció / Foto: Hospital Sant Joan Despí