S’aprova la tramitació del projecte de transformació del sector Roca

Imprimeix

Els ajuntaments de Viladecans i Gavà aproven el programa que garanteix la informació pública i la participació en la formulació del planejament, que permetrà que l'empresa multinacional situï la seva seu corporativa mundial on va néixer fa 100 anys

Els Plens de Viladecans i Gavà van aprovar l'inici d'un programa d'informació a la ciutadania sobre l'avanç de planejament presentat per la companyia Roca als dos consistoris que apunta la necessitat de tramitar una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l'àmbit de la companyia Roca. El programa d'informació vol facilitar la participació ciutadana en un projecte que els ajuntaments consideren de màxima importància per al futur de la ciutat i que significa que l'empresa Roca fa una aposta decidida per la planta on va néixer fa just ara 100 anys.

La multinacional familiar pretén transformar durant els propers quinze anys un espai urbà que ocupa aproximadament 32,6 hectàrees, 26 de les quals són a Viladecans (el 82 %) i la resta a Gavà. L'avantprojecte inclou la tornada de la seu corporativa, la modernització de la planta productiva actual, la ubicació dels centres mundials de formació i disseny de la firma, així com un espai expositiu similar al que té en grans ciutats. Tot això es fa gràcies a repensar l'espai usat fins ara per la fàbrica. Roca referma així la seva responsabilitat amb el territori comprometent-se, sense perdre llocs de treball, a una important inversió i a generar un ambient d'innovació que atraurà més oportunitats de negoci i ocupació a la zona.

expo1

La proposta veu la llum tres anys després de signar un protocol d'intencions amb els ajuntaments de les dues ciutats en què es troba per buscar una fórmula que permetés garantir l'eficiència i la competitivitat de l'espai que ocupa. Després de treballar amb els serveis d'Urbanisme de tots dos consistoris i com a propietària del 85 % del sector urbà on s'ubica, Roca ha proposat una modificació del planejament urbanístic que ha passat el seu primer tràmit en els Plens Municipals d'octubre.

L'avanç proposa que el sòl públic passi del 13 % actual al 43 %. S'assolirà una millora de la mobilitat amb la creació de carrers que donaran continuïtat a la xarxa viària –descarregant de trànsit el carrer de l'Agricultura i millorant l'accés a l'autopista–. La millora urbana se centrarà en la construcció de quatre places i dos equipaments: un institut a Viladecans i un centre cultural a Gavà. També es destinarà sòl a habitatges, el 13,6 % del sòl –tres quartes part d'elles a Viladecans–, el 46 % dels quals seran protegits –la meitat d'aquests de lloguer–, la qual cosa afavorirà l'accés a habitatge assequible a les generacions que s'emanciparan en el futur a la ciutat.

El sòl que quedarà per a ús econòmic no només serà industrial. Una part sí –on quedaria la producció de Roca i seria situat tot a Viladecans–, però també es destinarà a un parc empresarial i d'innovació que haurà de constituir un clúster d'activitat econòmica sobre la construcció sostenible. El mateix espai es construirà també sota criteris d'edificació sostenible i podrà acollir dos hotels.

DNDngXqWkAATQ0y

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz ha valorat com a "una molt bona notícia" que Roca "aposti per tornar a casa i situar la seva seu corporativa mundial a la planta de Viladecans i Gavà, on va néixer fa cent anys". "Amb aquesta iniciativa de Roca –ha afegit–, es genera un nou focus d'activitat econòmica al municipi, que sumat a la resta de projectes que tenim en marxa, converteix Viladecans en la reserva d'activitat econòmica més important de Catalunya."

PLE GAVA 271017

Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “aquest projecte suposa un pas endavant molt rellevant en un projecte de gran importància per a la ciutat, i també per a l’entorn metropolità i el conjunt del país. Roca aposta clarament i definitivament per la seva localització al territori i per la modernització i la innovació de les seves activitats i la preservació i creació de llocs de treball. Tot plegat en un projecte integrat que ens beneficia en termes econòmics, socials i urbans.”

Redacció / Fotos: Aj. Gavà-Aj. Viladecans-Arxiu